Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul de admitere la INM 2018. Ruxandra-Maria Popuțoaia: Profesia de judecător trebuie să te facă să te simți important


07.12.2018 | Alina MATEI, Alina GAJA
Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina Gaja

Alina Gaja

Ruxandra-Maria Popuțoaia

Ruxandra-Maria Popuțoaia

Alina Matei: Mulțumesc, Ruxandra-Maria, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Nu știu dacă este o performanță să te afli pe poziția 1 la examenul la care ai participat – admitere la INM 2018 – dar, în mod sigur, înseamnă că ești cea mai bună dintre toți candidații din acest an. Felicitări, deci!!!! Ai avut ca obiectiv să intri prima?

Ruxandra-Maria Popuțoaia: În primul rând, vă mulțumesc pentru felicitări și pentru invitație! Referitor la rezultatul obținut, având în vedere lista cu rezultatele finale, constatăm că diferențele între punctajele obținute de candidații admiși sunt foarte de mici. Aceste diferențe pot rezulta dintr-o mai bună stăpânire a emoțiilor în momentul examenului, o mai bună concentrare sau alți factori care nu depind neapărat de nivelul de cunoștințe. De aceea, cred că este corect să spunem că toți cei care au fost admiși în acest an la INM sunt cei mai buni și doresc să îmi felicit cu acest prilej toți viitorii colegi! Obiectivul meu a fost doar acela de a mă număra printre cei admiși, iar pentru mine, să reușesc promovarea acestui examen de la prima încercare, imediat după absolvirea facultății, a constituit o adevărată realizare. Poziția obținută a reprezentat un bonus, care mi-a confirmat că efortul a meritat în totalitate.

Alina Matei: De ce ai dorit tu să studiezi Dreptul?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: În clasa a XI-a nu eram încă ferm convinsă cu privire la drumul pe care să pornesc după absolvirea liceului. Dreptul era printre opțiunile mele, așa că, pentru a-mi forma mai bine o idee, am ales să particip la o activitate organizată pentru liceeni la Tribunalul din Piatra-Neamț, unde, pentru câteva zile, am participat la ședințe de judecată, judecătorii ne-au explicat ce cuprinde un dosar și care este parcursul acestuia. O ședință de judecată de drept penal la care am participat m-a impresionat mult prin profesionalismul și omenia judecătorului care conducea ședința. După ce am părăsit sala m-am gândit mult cum acești oameni se străduiesc zi de zi să facă lumea un loc mai bun și cred că acela a fost momentul în care am decis că îmi doresc să studiez dreptul.

Alina Matei: Și de ce vrei să te faci judecător? Pe ce te-ai bazat când ai făcut această alegere?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Deocamdată îmi doresc să mă fac judecător, însă nu exclud posibilitatea ca, pe parcursul Institutului să îmi schimb această opțiune, în momentul în care voi cunoaște mai multe aspecte practice. La baza alegerii mele a stat pasiunea mea pentru dreptul civil, care m-a fascinat prin complexitate, printr-o mai mare libertate a interpretării.

Alina Matei: Hai să ne vorbești despre examen. Mai întâi de când ai început să te pregătești?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Pregătirea mea a început în luna octombrie, odată cu debutul anului universitar, însă programul meu de studiu a devenit mai intens după ce am revenit din vacanța de iarnă.

Alina Matei: Câte ore pe zi ai învățat?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Pe parcursul anului IV am fost nevoită să îmi împart timpul de studiu între materiile de an și recapitularea materiilor pentru examen. Din luna iunie, după ce am terminat facultatea, m-am putut axa doar pe studiul materiilor necesare admiterii și am alocat aproximativ 8 ore zilnic.

Alina Matei: Pentru tine, care dintre probe a fost cea mai solicitantă?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Din punctul meu de vedere, interviul a fost cea mai solicitantă probă, tocmai pentru că nu știam cum anume m-aș putea pregăti pentru o discuție care poate duce oriunde. Dificultatea vine din neprevăzutul situației în care urmează să te afli și din faptul că, spre deosebire de celelalte probe, la interviu ești față în față cu o comisie, trebuie să îți controlezi emoțiile, gesturile să fii atent cum îți expui ideile. Faptul că, pentru prima probă exista o tematică, iar pentru a doua ni s-a pus la dispoziție acel ghid mi-a dat o senzație de confort, că știu ce am de făcut și că, în măsura în care mă voi pregăti temeinic, voi reuși. La interviu, însă, nu a mai fost așa. Profesorii în facultate ne spuneau că interviul este proba pentru care te-ai pregătit toată viața, nu doar o anumită perioadă înaintea examenului, așa că este destul de dificil, când ai o lună la dispoziție între proba verificării raționamentului logic și interviu, să nu știi care sunt pașii pentru a-ți spori șansele de reușită.

Alina Matei: O să te rog să ne spui, legat de proba interviului, ce vor examinatorii să vadă? Care este profilul magistratului pe care îl urmăresc membri comisiei?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Membrii comisiei se așteaptă să vadă în fața lor un om normal, nu vor pretinde de la tine să nu ai emoții, dar, în schimb, se vor aștepta să fii sincer. Un coleg mai mare mi-a spus să am încredere în mine și să fiu eu însămi. Am încercat să îi respect sfaturile și pentru mine pot spune că au funcționat. Cu privire la experiența mea din cadrul interviului, m-am bucurat să observ că membrii comisiei nu încercau deloc să îmi întindă capcane, așa cum auzisem din “legendele” unor candidați la examenele din anii trecuți, ci voiau doar să mă cunoască, să își dea seama, în măsura în care timpul le-a permis, cum sunt eu cu adevărat. Au glumit cu mine, m-au ajutat să scap puțin de emoții. Nu trebuie să încerci pentru nicio clipă să pari altcineva, pentru că în fața unor persoane cu experiență acest lucru se vede imediat. Nu trebuie să îți fie teamă să recunoști că nu știi răspunsul la o întrebare. Comisia va aprecia o persoană onestă, care admite că sunt și lucruri pe care nu le cunoaște, dar este dornică să le afle și se va informa în viitor în privința lor. Nu aș putea să spun concret care este profilul magistratului pe care îl urmărește comisia, însă, cu certitudine sinceritatea, integritatea, seriozitatea și omenia sunt calități care vor fi apreciate la un candidat.

Alina Matei: Superstiții ai avut?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Nu, nu cred în superstiții.

Alina Matei: Dar momente în care ai simțit că o iei razna?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Am avut câteva momente în care am fost foarte stresată, dar de fiecare dată când mă simțeam epuizată încercam să petrec o după-amiază relaxându-mă, făcând activități care să mă destindă și care să mă încarce cu energie.

Alina Matei: Când ai știut că vei fi auditor de justiție, unde s-a dus gândul tău? Ce imagine au desenat ochii sau ei s-au umplut de lăcrămuțe?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Momentul în care am văzut rezultatele finale a fost un moment în care m-am simțit incredibil de ușurată, pentru că în sfârșit visul meu se împlinise. În ultimii patru ani i-am privit cu foarte mare admirație colegii mai mari care au fost admiși la INM și nu îmi venea să cred că am atins și eu la rândul meu obiectivul acela pe care îl vedeam mereu atât de departe, la capătul unui drum atât de anevoios pe care mulți îl parcurg de mai multe ori pentru a reuși. Totuși, pentru mine momentul cel mai emoționant a fost cel în care am aflat că am trecut de prima probă și am realizat că punctajul meu îmi oferea o șansă reală să îmi ating obiectivul. Acela a fost primul pas, acela care mi-a confirmat că pot și m-a mobilizat pentru următoarele probe.

Alina Matei: Consideri că profesia de jucător te face să simți și să fii important?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Cred că profesia de judecător te face să fii și trebuie să te facă să te simți important, însă în sensul de a te responsabiliza, de a-ți da seama că în funcție de calitatea actului de justiție pe care îl înfăptuiești sunt influențate viețile unor oameni. Importanța serviciul public prestat de către judecător trebuie realizată de către acesta, pentru că ordinea într-o comunitate depinde de împlinirea cu bună-credință și profesionalism a atribuțiilor sale. Cred că este esențial să nu confundăm această importanță care vine din conștientizarea datoriei, cu un sentiment de superioritate, care ar distanța judecătorul de comunitate, când el ar trebuie să fie cât mai conectat la aceasta, pentru a o servi așa cum se cuvine.

Alina Matei: Ai în minte un traseu profesional? Toată viața vrei să fii judecător?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Obiectivul meu în acest moment este să devin judecător, să mă pregătesc cât mai bine pentru a îndeplini această profesie cu mult profesionalism și pe parcurs, sper că experiența mă va ajuta să dobândesc înțelepciunea care îmi va fi atât de necesară. Țelul meu este să reușesc prin munca mea să fac numai bine. Cât despre a doua întrebare, cred că este prea devreme pentru a mă pronunța cu privire la ce mi-aș dori să fac întreaga viață.

Alina Matei: Pentru un judecător, ce ar trebui să fie important?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Cred că pentru un judecător ar trebui să fie important să rămână mereu integru, să nu se abată de la principiile care trebuie să îi ghideze activitatea, în toate acțiunile lui să își amintească să rămână om și să nu se oprească niciodată din procesul de învățare. Nu în ultimul rând, cred că judecătorul trebuie să încerce constant să nu se abată el însuși de la litera și spiritul legii, altfel va trebui să condamne public, ceea ce el săvârșește în particular și astfel încrederea în actul de justiție va scădea.

Alina Matei: Când privești spre anii de studenție, ai face la fel?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Cu siguranță, da. Anii de studenție mi-au adus câteva prietenii pe care le prețuiesc foarte mult și numeroase momente de care îmi amintesc cu drag. Ne-am distrat împreună și ne-am susținut și motivat reciproc în momentele în care a fost mult de muncă. Am avut norocul să fiu înconjurată de oameni de la care am avut de învățat foarte multe lucruri, atât despre viață, cât și despre drept. Sper din suflet ca prieteniile legate în facultate să reziste în timp și de-a lungul anilor să mă revăd măcar cu o parte dintre foștii mei colegi.

Alina Matei: O curiozitate mai mult: JURIDICE.ro a organizat numeroase stagii de internship. Cum de nu ai aplicat?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: În timpul facultății am aplicat pentru stagii de practică prin Asociația Studenților în Drept. Despre aceste stagii aflam prin intermediul afișelor din facultate sau din postări de pe grupul de Facebook al seriei mele. Din păcate, cred că nu am întâlnit anunțuri referitoare la stagiile de internship ale JURIDICE.ro în perioada în care îmi propuneam să fac practică.

Alina Matei: Cu îngăduința ta, Alina Gaja, masterandă la Facultatea de Drept, Universitatea din București, dorește să îți adreseze o întrebare.

Alina Gaja: Dacă ai avea influența necesară, care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai schimba în sistemul judecătoresc din România?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Dat fiind faptul că în facultate pregătirea noastră este preponderent teoretică, iar contactul cu sistemul judecătoresc s-a rezumat la stagiile de practică din timpul studenției cred că este devreme să mă gândesc la schimbările pe care le-aș face. Dacă ar trebui să dau un răspuns raportându-mă strict la ceea ce îmi este cunoscut în acest moment, aș lua măsurile necesare pentru ca instanțele să nu mai fie atât de aglomerate, pentru că la ședințele de judecată la care am participat nu am putut să nu remarc volumul extrem de mare de dosare cu care lucrau judecătorii. Un  subiect care îmi vine acum în minte este cel al ajutorului public judiciar, despre care am studiat la cursul de procedură civilă, în facultate și am aflat că poate fi acordat numai în cazul în care venitul celui care îl solicită se încadrează în niște plafoane extrem de joase, ceea ce face aproape imposibilă în multe cazuri accesarea acestui ajutor. Probabil există rațiuni de natură economică pe care nu le cunosc. A treia schimbare pe care mi-aș dori să o pot face nu ar fi neapărat una în “sistemul judecătoresc”, ci mi-aș dori ca oamenii să aibă din ce în ce mai multă încredere în acest sistem, pentru că din el fac parte persoane bine pregătite, pasionate și oneste iar puterea acestuia se bazează pe încrederea comunității în judecata dreaptă a celor ce înfăptuiesc justiția.

Alina Matei: Ce așteptări ai de la INM?

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Îmi doresc să valorific cât mai mult următorii doi ani, să mă bucur de ei și să asimilez cât mai multe cunoștințe, de care, cu siguranță, voi avea multă nevoie mai târziu. Știu de la colegii mai mari că experiența care mă așteaptă va fi unică, fascinantă și în același timp dificilă din cauza volumului mare de muncă, dar acest lucru nu mă sperie, ci mă ambiționează. Voi întâlni profesioniști desăvârșiți de la care voi avea de învățat foarte multe lucruri. Sper ca peste doi ani, la finalul drumului pe care urmează să îl încep în ianuarie, să fiu o persoană mai bogată din punct de vedere spiritual și intelectual și mai pregătită pentru misiunea pe care îmi doresc să o îndeplinesc.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Cititorilor JURIDICE.ro, care urmează să susțină anul viitor examenele de admitere în profesie, le urez din toată inima mult succes! Îi sfătuiesc să aibă multă încredere în ei, răbdare și să își amintească de fiecare dată când ajung într-un punct dificil că se poate, pentru că astfel vor găsi în ei puterea de muncă de care au nevoie pentru a-și atinge obiectivul.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu noi.

Ruxandra-Maria Popuţoaia: Mulțumesc pentru inițiativa de a-mi propune acest interviu!

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro