Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Propunerea de inițiativă cetățenească „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”


7 decembrie 2018 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Noutăți legislative
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 310/27 din 6 decembrie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/1905 a Comisiei din 28 noiembrie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!” este descris după cum urmează: „Toți cetățenii europeni ar trebui să aibă posibilitatea de a-și exprima opinia politică în ceea ce privește întrebarea dacă doresc ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană”.

Principalele obiective ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Rezultatele acestui referendum nu au caracter obligatoriu, acesta reprezentând un sondaj de opinie în rândul publicului. Comisia Europeană ar trebui să sprijine acest sondaj de opinie public care le-ar oferi tuturor cetățenilor europeni din toate cele 28 de state membre posibilitatea de a se exprima în favoarea sau împotriva Brexitului. Sperăm să putem conta pe sprijinul deplin al Comisiei Europene, în principal deoarece considerăm intolerabil faptul că toți cetățenii europeni au fost induși în eroare în cadrul unui referendum public de promisiuni și declarații care nu reflectau în niciun fel realitatea.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Dreptul oricărui stat membru de a se retrage din Uniunea Europeană este consacrat la articolul 50 alineatul (1) din TUE, conform căruia orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune în conformitate cu propriile norme constituționale.

Deși Comisia Europeană regretă decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, după cum au declarat, împreună, la 24 iunie 2016, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Martin Schulz, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European și Mark Rutte, deținătorul președinției Consiliului Uniunii Europene, nu există în tratate niciun temei juridic care să permită adoptarea unui act juridic referitor la procesul de luare a deciziilor dintr-un stat membru având legătură cu notificarea de către statul membru respectiv a intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE.

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!” se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (2) litera (b), coroborat cu articolul 2 punctul 1 din regulamentul menționat mai sus.

Prin prezenta, se refuză înregistrarea propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrilor comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă a cetățenilor intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”, reprezentați de Erich Hutter și Tanja Glušič, în calitate de persoane de contact.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri