Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Propunerea de inițiativă cetățenească „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”
07.12.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 310/27 din 6 decembrie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/1905 a Comisiei din 28 noiembrie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!” este descris după cum urmează: „Toți cetățenii europeni ar trebui să aibă posibilitatea de a-și exprima opinia politică în ceea ce privește întrebarea dacă doresc ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană”.

Principalele obiective ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Rezultatele acestui referendum nu au caracter obligatoriu, acesta reprezentând un sondaj de opinie în rândul publicului. Comisia Europeană ar trebui să sprijine acest sondaj de opinie public care le-ar oferi tuturor cetățenilor europeni din toate cele 28 de state membre posibilitatea de a se exprima în favoarea sau împotriva Brexitului. Sperăm să putem conta pe sprijinul deplin al Comisiei Europene, în principal deoarece considerăm intolerabil faptul că toți cetățenii europeni au fost induși în eroare în cadrul unui referendum public de promisiuni și declarații care nu reflectau în niciun fel realitatea.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Dreptul oricărui stat membru de a se retrage din Uniunea Europeană este consacrat la articolul 50 alineatul (1) din TUE, conform căruia orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune în conformitate cu propriile norme constituționale.

Deși Comisia Europeană regretă decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, după cum au declarat, împreună, la 24 iunie 2016, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Martin Schulz, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European și Mark Rutte, deținătorul președinției Consiliului Uniunii Europene, nu există în tratate niciun temei juridic care să permită adoptarea unui act juridic referitor la procesul de luare a deciziilor dintr-un stat membru având legătură cu notificarea de către statul membru respectiv a intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE.

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!” se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (2) litera (b), coroborat cu articolul 2 punctul 1 din regulamentul menționat mai sus.

Prin prezenta, se refuză înregistrarea propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrilor comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă a cetățenilor intitulate „Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetățenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”, reprezentați de Erich Hutter și Tanja Glušič, în calitate de persoane de contact.

Consilier juridic Elena Albu

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.