Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Avizul CESE privind propunerea de directivă de modificare a Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă


9 decembrie 2018 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 440/145 din 6 decembrie 2018 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2004/37/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

1. Concluzii și recomandări

1.1. CESE salută propunerea de modificare a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni (DCM), deoarece prezintă date obiective în scopul unor condiții de muncă mai sigure.
1.2. Ca și într-un aviz anterior al său (1), CESE solicită Comisiei să efectueze o evaluare de impact cu privire la o posibilă extindere a DCM la substanțele dăunătoare pentru reproducere.
1.3. Având în vedere efectele toxice pentru reproducere ale multor substanțe cancerigene și mutagene, CESE consideră că este important ca, cu ocazia revizuirilor și modificărilor DCM din viitorul apropiat, să se acorde mai multă atenție expunerilor profesionale care afectează femeile și bărbații din punctul de vedere al reproducerii, iar, în cazul femeilor, în special, în cursul primului trimestru de sarcină.
1.4. CESE salută faptul că, în prezenta modificare, valorile-limită obligatorii de expunere profesională (VLOEP) au fost definite pe baza unor dovezi științifice și statistice. O abordare bazată pe riscuri, precum cea din documentele de referință, poate fi ușor înțeleasă de părțile interesate, oferind astfel o bază solidă pentru un compromis social.
1.5. CESE salută procedura bazată pe dovezi, în cadrul căreia Comisia a solicitat consultanță atât din partea Comitetului științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (SCOEL), cât și a Comitetului pentru evaluarea riscurilor (CER) din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA).
1.6. CESE consideră că este necesar să se instituie programe-pilot de cercetare și, într-o a doua etapă, la nivelul UE, programe de dezvoltare a supravegherii stării de sănătate pe tot parcursul vieții, în cadrul sistemelor naționale de securitate socială sau de sănătate publică, pentru toate persoanele care au fost expuse la compuși cancerigeni, mutageni și toxici pentru reproducere. În conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor , această supraveghere ar trebui să se desfășoare în mod anonim.
1.7. CESE subliniază faptul că, pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor împotriva agenților cancerigeni, mutageni și a substanțelor toxice pentru reproducere la locul de muncă, statele membre ar trebui să se asigure că inspectoratele de muncă dispun de suficiente resurse financiare și umane pentru a-și îndeplini sarcinile.
1.8. CESE recomandă ca toți compușii suspectați a fi cancerigeni, mutageni și/sau toxici pentru reproducere să facă obiectul unei analize științifice în acest sens și să fie incluși în DCM, dacă este necesar.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii