Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Avizul CESE privind propunerea de directivă de modificare a Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă
09.12.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 440/145 din 6 decembrie 2018 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2004/37/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

1. Concluzii și recomandări

1.1. CESE salută propunerea de modificare a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni (DCM), deoarece prezintă date obiective în scopul unor condiții de muncă mai sigure.
1.2. Ca și într-un aviz anterior al său (1), CESE solicită Comisiei să efectueze o evaluare de impact cu privire la o posibilă extindere a DCM la substanțele dăunătoare pentru reproducere.
1.3. Având în vedere efectele toxice pentru reproducere ale multor substanțe cancerigene și mutagene, CESE consideră că este important ca, cu ocazia revizuirilor și modificărilor DCM din viitorul apropiat, să se acorde mai multă atenție expunerilor profesionale care afectează femeile și bărbații din punctul de vedere al reproducerii, iar, în cazul femeilor, în special, în cursul primului trimestru de sarcină.
1.4. CESE salută faptul că, în prezenta modificare, valorile-limită obligatorii de expunere profesională (VLOEP) au fost definite pe baza unor dovezi științifice și statistice. O abordare bazată pe riscuri, precum cea din documentele de referință, poate fi ușor înțeleasă de părțile interesate, oferind astfel o bază solidă pentru un compromis social.
1.5. CESE salută procedura bazată pe dovezi, în cadrul căreia Comisia a solicitat consultanță atât din partea Comitetului științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (SCOEL), cât și a Comitetului pentru evaluarea riscurilor (CER) din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA).
1.6. CESE consideră că este necesar să se instituie programe-pilot de cercetare și, într-o a doua etapă, la nivelul UE, programe de dezvoltare a supravegherii stării de sănătate pe tot parcursul vieții, în cadrul sistemelor naționale de securitate socială sau de sănătate publică, pentru toate persoanele care au fost expuse la compuși cancerigeni, mutageni și toxici pentru reproducere. În conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor , această supraveghere ar trebui să se desfășoare în mod anonim.
1.7. CESE subliniază faptul că, pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor împotriva agenților cancerigeni, mutageni și a substanțelor toxice pentru reproducere la locul de muncă, statele membre ar trebui să se asigure că inspectoratele de muncă dispun de suficiente resurse financiare și umane pentru a-și îndeplini sarcinile.
1.8. CESE recomandă ca toți compușii suspectați a fi cancerigeni, mutageni și/sau toxici pentru reproducere să facă obiectul unei analize științifice în acest sens și să fie incluși în DCM, dacă este necesar.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO