« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea Instrucțiunilor privind procedura pentru acceptarea și evaluarea angajamentelor, în cazul practicilor anticoncurențiale
10.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1036 din data de 6 decembrie 2018, au fost publicate Instrucțiunile pentru modificarea Instrucțiunilor privind condițiile, termenele și procedura pentru acceptarea și evaluarea angajamentelor, în cazul practicilor anticoncurențiale, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 724/2010, din 16.11.2018.

Principalele modificări aduse Instrucțiunilor privind condițiile, termenele și procedura pentru acceptarea și evaluarea angajamentelor, în cazul practicilor anticoncurențiale, sunt următoarele:

1. Pct. 61 va avea următorul conținut: Procedura de angajamente se aplică, de regulă, pentru încălcări mai puțin grave ale legii sau încălcări grave sub forma unor înțelegeri anticoncurențiale verticale, precum și în cazuri de abuz de poziție dominantă, atunci când este posibilă restabilirea rapidă a mediului concurențial normal. În categoria practicilor excluse de la procedura de angajamente sunt restricționările pe orizontală de tipul cartelurilor, care sunt interzise prin dispozițiile art. 5 alin. (1) din lege și care nu sunt exceptate de prevederile art. 7 din lege.
Consiliul Concurenței nu va accepta angajamente în cazurile în care rezultă, pe baza probelor acumulate, existența unor acțiuni grave, de lungă durată, care au fost deja implementate și au produs o distorsionare substanțială a concurenței, distorsionare care ar fi imposibil de reparat prin intermediul angajamentelor.

2. Pct. 10Consiliul Concurenței nu va accepta angajamente în acele cazuri în care consideră, la aprecierea sa, că este necesară constatarea unei încălcări și că aplicarea unei sancțiuni răspunde mai bine obiectivelor politicii de concurență.
Consiliul Concurenței va fi rezervat în a accepta propunerile de angajamente formulate de întreprinderile care ar fi avut posibilitatea de a înainta cereri de clemență.

3. Pct. 12Angajamentele trebuie să fie relevante, respectiv să aibă legătură cu posibila încălcare investigată. Pot fi considerate ca fiind relevante și acele angajamente a căror îndeplinire facilitează îndeplinirea altor angajamente propuse.
În aprecierea proporționalității angajamentelor propuse de întreprindere, evaluarea Consiliului Concurenței se limitează la verificarea faptului că angajamentele în discuție răspund îngrijorărilor exprimate de Consiliul Concurenței și comunicate întreprinderii în cauză, ținând seama și de interesele terților.

4. Pct. 20Întreprinderile pot contacta în scris, din propria inițiativă, Consiliul Concurenței pentru a verifica disponibilitatea autorității de concurență de a se angaja în discuții privind acceptarea de angajamente în cazul ce face obiectul investigației.
Întreprinderile pot contacta Consiliul Concurenței în orice moment după ce au luat cunoștință de declanșarea investigației și de cadrul acesteia, însă cel mai târziu până la data transmiterii de către Consiliul Concurenței a raportului de investigație, potrivit art. 45 alin. (1) din lege. Având în vedere scopul principal urmărit prin angajamente, și anume restabilirea rapidă a mediului concurențial, angajamentele vor fi acceptate cu atât mai ușor cu cât acestea sunt formulate mai devreme după declanșarea investigației, de regulă în termen de 6 luni de la data la care părțile au fost informate în legătură cu declanșarea investigației.
În cazul în care consideră oportun să examineze disponibilitatea întreprinderilor investigate de a propune angajamente, Consiliul Concurenței transmite acestora o solicitare în acest sens, prin care stabilește un termen de cel puțin 15 zile în care să își exprime în scris intenția privind formularea de angajamente. Solicitarea Consiliului Concurenței se poate transmite în cursul procedurii de investigație până la comunicarea raportului de investigație.

5. Pct. 22Atunci când întreprinderea investigată și-a exprimat în scris intenția de a propune angajamente, Consiliul Concurenței va realiza o evaluare a problemelor concurențiale și a oportunității de a intra în discuții privind acceptarea de angajamente.

6. Pct. 32După primirea propunerii de angajamente, Consiliul Concurenței va efectua o evaluare preliminară și, dacă este necesar, va acorda întreprinderii, o singură dată, posibilitatea de a-și completa propunerea, într-un termen care nu poate depăși 30 de zile.

Pentru mai multe detalii a se vedea Instrucțiunea de modificare.

Intrarea în vigoare: 6 decembrie 2018.

 

 
Secţiuni: Concurență, Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD