Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară. Inadmisibilitate
11.12.2018 | Adrian ŞANDRU


Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în raport cu prevederile art. 2 din Legea nr. 340/2009, dispoziţia prin care instanţa respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară nu poate fi atacată separat pe calea recursului, calea de atac a recursului exercitată împotriva dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene fiind inadmisibilă.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că, atâta timp cât prin lege nu este reglementată posibilitatea exercitării unei căi de atac, o asemenea procedură nu este admisibilă, întrucât în situaţia contrară s-ar încălca principiul instituit prin art. 129 din Constituţia României, potrivit căruia, împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile pot exercita căile de atac, în condiţiile legii. În consecinţă, recunoaşterea unei căi de atac în situaţii neprevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac şi, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept. (Decizia nr. 769 din 20 septembrie 2018 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară. Inadmisibilitate”

 1. Of, Doamne!
  Deschisei acest articol cu ochii închiși. Îmi trebuiră câteva minute bune să-mi fac curaj să citesc.
  Mai bine nu citeam.
  Legea nr. 240/2009 e oricum caducă. Și zic doar atât, pentru că e prea grav să spun mai mult. Nu am asigurare medicală privată 🙁

  • In Romania, avocatii sunt reticenti sa formuleze cereri avand ca temei legal art. 6 C.E.D.O.. Pana la a observa o deschidere si intelegere a dreptului UE mai este cale lunga.

   • Temeiul legal pentru cereri de trimiteri preliminare este 267 TFUE si jurisprudenta adiacenta si doar in subsidiar art. 6 CEDO via lui art. 47 din Carta DFUE.

    Iar cand e vorba de atacul pe calea recursului, avem principiul echivalentei coroborat cu cel al efectivitatii si eventual art. 13 CEDO dar nu numai art. 6 CEDO.

    Aici ICCJ a facut doua greseli majore. Una cu legea aceasta care e caduca. Iar a doua greseala majora a fost cu aplicarea directa a unui articol din Constitutie in contra justitiabilului.

    ICCJ ar fi putut scapa usor, in mod judicios, daca argumenta ca e clar ca nu ne aflam in domeniul de aplicare al dreptului Uniunii – si asta doar daca era capabila sa arate jurisprudenta vadita in acest sens sau dispozitii de drept UE clare. Dar in niciun caz asa cum a motivat.

    Sper ca e cineva care macar anual analizeaza maniera in care dreptul Uniunii este aplicat si interpretat de ICCJ. Si sper ca avocatii se tot plang la Comisia Europeana referitor la astfel de aspecte.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate