Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului (EIM)
10.12.2018 | Antoanela COSTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Antoanela Costea

Antoanela Costea

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1043 din data de 10 decembrie 2018, a fost publicată Legea nr. 292 din 3 decembrie 2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Proiectul de act normativ a fost adoptat de Parlament la iniţiativa Guvernului prin Ministerul Mediului, în vederea transpunerii Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, totodată abrogând Hotărârea Guvernului nr. 445/2009, ce transpunea Directiva 2011/92/UE.

Actul normativ vine cu întârziere raportat la termenul de transpunere a Directivei 2014/52/UE, care era data de 16 mai 2017, context în care o întrebare se pune cu privire la necesitatea şi oportunitatea promovării unei legi, stricto sensu, în condiţiile în care actul normativ anterior ce reglementa impactul proiectelor publice şi private asupra mediului (EIM), era o hotărâre de Guvern.

Privitor la noutăţile aduse, de remarcat este eliminarea avizului Natura 2000. Procedura de evaluare adecvată (procedură derulată în cazul proiectelor suprapuse siturilor Natura 2000 – arii naturale protejate de interes comunitar) este integrată complet, indisolubil, în procedura EIM, având ca finalitate emiterea acordului de mediu.

Directiva de modificare promovează simplificarea procesului EIM, prin abordarea unei proceduri coordonate şi/sau comune a EIM cu evaluarea adecvată, prin Comunicarea 2016/C 273/01 Comisia Europeană reţinând „diferențele în ceea ce privește domeniul de aplicare al EIM și al evaluării corespunză­toare„, însă subliniind faptul că „informațiile colectate în cursul procedurii EIM nu pot înlocui informațiile din evaluarea corespunzătoare, deoarece niciuna dintre proceduri nu este mai importantă decât cealaltă„.

Până în prezent, evaluarea proiectelor propuse a fi amplasate în situri Natura 2000 era reglementată prin Ordinul nr. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, ce urmează a fi modificat pentru corelarea cu dispoziţiile noului act normativ.

Reţinem în acest context, că avizul Natura 2000, se emitea de către autoritatea responsabilă cu protecţia mediului şi în procedura de evaluare de mediu parcursă înaintea adoptării planurilor şi programelor ce pot avea efecte seminificative asupra siturilor Natura 2000 (cu aplicarea dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe), iar întrebarea care se deschie este: care va fi actul de reglementare ce va fi emis la finalizarea procedurii, odată cu eliminarea avizului Natura 2000?

Ar mai fi de menţionat cu titlu de noutate, atestarea experţilor de către o comisie de atestare care va funcţiona în cadrul unei asociaţii profesionale din domeniul protecţiei mediului, recunoscută la nivel naţional, faţă de vechea formulă când experţii erau înscrişi într-un registru naţional conform prevederilor Ordinului nr. 1026/2009 privind aprobarea condiţiilor de elaborare a raportului de mediu, raportului privind impactul asupra mediului, bilanţului de mediu, raportului de amplasament, raportului de securitate şi studiului de evaluare adecvată.

Antoanela CosteaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.