Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Avizul BCE ref. propunerea de directivă privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale
11.12.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 444/15 din 10 decembrie 2018 a fost publicat Avizul Băncii Centrale Europene din 20 noiembrie 2018 cu privire la o propunere de directivă privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale.

Introducere și temei juridic

La 14 martie 2018, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale (denumită în continuare „directiva propusă”). Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că directiva propusă intră în sfera sa de competență și a decis să își exercite dreptul de a prezenta un aviz prevăzut la articolul 127 alineatul (4) a doua teză și la articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”).

Competența BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolul 25 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, potrivit căruia BCE poate să adopte avize în atenția Consiliului și a Comisiei cu privire la domeniul de aplicare și punerea în aplicare a legislației Uniunii privind stabilitatea sistemului financiar și la misiunile conferite BCE în conformitate cu articolul 127 alineatul (6) din tratat privind politicile în materie de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit. În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1. Observații generale

1.1. BCE a susținut cu fermitate dezvoltarea piețelor secundare pentru active bancare, în special pentru credite neperformante (CN), astfel cum se reflectă în planul de acțiune al Consiliului Uniunii Europene pentru abordarea CN în Europa (2). În contextul stocurilor mari de CN care rămân în bilanțul anumitor instituții de credit europene și ca parte a unei soluții cuprinzătoare pentru rezoluția CN, dezvoltarea piețelor secundare poate contribui la reducerea CN. Privind în perspectivă, piețele secundare funcționale pot împiedica, de asemenea, acumularea de stocuri de CN în viitor.
1.2. De asemenea, o piață secundară funcțională poate avea un efect pozitiv asupra stabilității financiare, în măsura în care ar putea facilita transferul riscurilor CN în afara bilanțurilor instituțiilor de credit. Prezența unor volume semnificative de CN în bilanțurile instituțiilor de credit le reduce capacitatea de a-și îndeplini funcția de furnizor de creditare către economia reală și afectează flexibilitatea operațională și profitabilitatea generală, care sunt esențiale pentru un sector bancar funcțional. Este esențial ca respectivul cadru juridic aplicabil piețelor secundare să permită transferul eficient de CN în afara bilanțurilor instituțiilor de credit.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti