Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Închiderea procedurii de insolvență din cauza imposibilității acoperirii cheltuielilor administrative
12.12.2018 | Alina GAJA

Secţiuni: Content, Insolvență, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel București a decis că că lipsa resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor administrative determină, în orice stadiu al procedurii de insolvență, închiderea acesteia. În speță, apelanta-creditoare a cerut repingerea propunerii de închidere a procedurii și continuarea insolvenței, pe motiv că practicianul în insolvență nu a solicitat creditorilor opinia cu privire la oportunitatea formulării unei cereri de antrenare a răspunderii în temeiul dispozițiilor art. 169 din Legea insolvenței. Curtea a decis că dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative (cheltuielile ocazionate de desfășurarea procedurii insolvenței) și niciun creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare, judecătorul-sindic va da o sentință de închidere a procedurii, prin care se dispune, totodată, și radiere a debitorului din registrul în care este înmatriculat. Acest lucru nu împiedică creditorii, în cazul în care apreciază prematură închiderea procedurii, să avanseze sumele necesare derulării în continuare. Curtea reține că este adevărat că o procedură de insolvență se desfășoară în beneficiul creditorilor, însă tocmai de aceea, în cazul în care aceștia nu înțeleg să suporte ei înșiși cheltuielile procedurii, nu există niciun interes public care ar fi încălcat prin neefectuarea tuturor demersurilor permise de legea specială în scopul reîntregirii averii debitorului. Cât timp, în efectuarea acestei analize, creditorii concluzionează în sensul că nu vor să avanseze cheltuielile de procedură, nu există niciun motiv pentru a i se impune practicianului în insolvență ori judecătorului-sindic o concluzie diferită, astfel cum a pretins apelanta-creditoare.

(Decizia civilă nr. 597 /A din 19 martie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, având ca obiect procedura insolvenței – societăți cu răspundere limitată)

Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti