Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 

Regulamentul ASF privind locurile de tranzacționare
12.12.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1040 din data de 7 decembrie 2018, a fost publicat Regulamentul nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare.

Prezentul regulament stabilește norme cu privire la autorizarea, organizarea și funcționarea operatorilor de piață, piețelor reglementate, sistemelor multilaterale de tranzacționare (SMT), și sistemelor organizate de tranzacționare (SOT), în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, denumită în continuare Legea nr. 126/2018.

Deciziile cu privire la autorizarea sau retragerea autorizațiilor entităților menționate supra vor fi eliberate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în baza prevederilor prezentului regulament, în termen de maximum 6 luni de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului, cu excepția cazului în care Legea nr. 126/2018, prevederile prezentului regulament sau reglementările europene emise în aplicarea Directivei 2014/65/UE stabilesc un alt termen.

Pentru a funcționa legal, un operator de piață are obligația să solicite A.S.F. autorizația de funcționare în vederea organizării și administrării piețelor reglementate de instrumente financiare (Anexa nr. 1).

Pentru a funcționa legal, un operator de piață are obligația să solicite A.S.F. autorizația de funcționare în vederea organizării și administrării piețelor reglementate de instrumente financiare

Regulamentul stabilește următoarele aspecte: autorizarea și retragerea autorizației operatorului de piață și a pieței reglementate; cerințe privind funcționarea operatorului de piață și a pieței reglementate; supravegherea operatorilor de piață; constituirea și funcționarea SMT și SOT; supravegherea SMT și SOT; modalitatea de înregistrare a instrumentelor financiare, etc.

Regulamentul conține și următoarele anexe:
1. Anexa nr. 1: Opis documente pentru autorizarea operatorului de piață;
2. Anexa nr. 2: Opis documente pentru autorizarea modificărilor în modul de organizare și funcționare a operatorului de piață;
3. Anexa nr. 3: Opis documente pentru autorizarea modificării capitalului social al operatorului de piață ca urmare a fuziunii/divizării;
4. Anexa nr. 4: Ghidul ESMA privind calibrarea sistemelor de tip întrerupător de circuit și publicarea întreruperilor tranzacționării în temeiul MiFID II.

Intrarea în vigoare: 7 decembrie 2018.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti