Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Legea privind măsurile de control al tuberculozei
13.12.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1051 din data de 12 decembrie 2018, a fost publicată Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei.

Prezentul act normativ propune motivarea pacientului în vederea respectării tratamentului complet până la vindecarea prin acordarea acestuia a unor servicii facultative de consiliere psihologică și a unei indemnizații lunare de masă, condiționată de respecatrea administrării tratamentului de către pacient.
Prezenta lege își propune asigurarea unui drept al pacientului cu tuberculoză la indemnizația de hrană, sprijin financiar oferit acelor pacienți care nu își pot acoperi din venituri proprii costurile necesare pe perioada de tratament cu cheltuielile cu costurile generate de administrarea completă și continuă a tratamentului respectiv cu transportul de la domiciliu la dinspensar și înapoi (pentru administrarea supravegheată a tratamentului conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății), cu medicația necesară pentru efectele adverse, precum și cu alte nevoi generate de incapacitatea de muncă a pacientului pe perioada de administrare a tratamentului anti-tuberculos.
– Extras din expunerea de motive, Marian Orzaţă

Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în calitate de autorități centrale în domeniul sănătății publice, respectiv al asistenței sociale, sunt responsabile de planificarea, inițierea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru controlul tuberculozei.

Legea stabilește că toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România au dreptul, garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Programul național de control al tuberculozei, după cum urmează:
a) servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei;
b) servicii psihologice;
c) servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Legea reglementează următoarele aspecte: prevenirea tuberculozei; diagnosticarea tuberculozei; tratamentul tuberculozei, măsuri de protecție socială a persoanelor bolnave de tuberculoză; atribuțiile instituțiilor publice cu privire la controlul tuberculozei; informarea publică cu privire la riscurile de transmitere a tuberculozei; finanțarea măsurilor de control al tuberculozei.

Intrarea în vigoare: 15 decembrie 2018.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti