Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tribunal Dolj. Îndeplinirea condițiilor de validitate pentru pronunțarea hotărârii care ține loc de contract


14 decembrie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Flux informații, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale

Alina Gaja

Tribunal Dolj a hotărât că transferul dreptului de proprietate nu se realizează în momentul perfectării antecontractului, ci se va realiza în viitor, la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, respectiv al pronunțării hotărârii judecătorești care să țină locul acordului de voință nerealizat. În speță, instanța a apreciat că îndeplinirea condițiilor legale pentru încheierea contractului de vânzare, respectiv pentru pronunțarea hotărârii judecătorești care să țină loc de contract, nu poate fi raportată la un moment anterior, reprezentat de acela al încheierii antecontractului, ci la momentul realizării transferului dreptului de proprietate, care este supus legii în vigoare, potrivit principiului „tempus regit actum”. În acest sens, instanța de judecată trebuie să verifice îndeplinirea tuturor condițiilor de validitate la data pronunțării hotarârii care ține loc de contract de vânzare. Tribunalul a decis că legea trebuie interpretată în sensul că până la data investirii instanței cu acțiune în validarea convenției – antecontract de vânzare-cumpărare a terenului din extravilan, cerințele referitoare la procedura dreptului de preempțiune, avize și înscrierea dreptului în cartea funciară, trebuie sa fi fost deja îndeplinite.

(Decizia nr. 101 din 22 ianuarie 2018, pronunțată de Tribunalul Dolj, având ca obiect hotărâre care ține loc de act autentic)

Alina Gaja

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică