ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Societatea civilă – date statistice

17.12.2018 | Igor LĂCĂTUŞ
Abonare newsletter
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Ministerul Justiției din România ne informează că, la data de 23 noiembrie 2018, în Registrul Național al persoanelor juridice fără scop patrimonial sunt înscrise un număr de:
– Asociații și fundații – 108.311, din care asociații – 89.287, fundații – 19.024
– Asociații și fundații de utilitate publică – 690, din care asociații – 488, fundații 202
– Federații – 1415
– Uniuni – 755
– Persoane juridice străine – 34.

Informațiile înscrise în Registrul Național al persoanelor juridice de pe lângă Ministerul Justiției nu includ pozițiile închise, adică persoanele juridice care și-au schimbat sediul.

Rezultă că societatea civilă formată, în principal, din organizații non-guvernamentale, pe lângă celelalte categorii de structuri și grupuri de persoane care exprimă interesele și voința cetățenilor, în România este destul de vastă. Fără a face trimitere la aspectul instituțional, societatea civilă astfel cum este organizată în România, din asociații, fundații și alte structuri asociative, reprezintă un factor important în viață publică, cel puțin în ultimii ani. Deși poate ne-am dori cu toții ca implicarea în viața publică, în deciziile de natură politică să fie mai vizibilă și mai de amploare. Dacă ne uităm, de pildă, la numărul structurilor non-guvernamentale care doresc și solicită organizarea unui referendum pe tema justiției din România, observăm totuși un număr redus al organizațiilor non-politice care depun eforturi pentru apărarea, promovarea drepturilor și intereselor populației, în spiritul organizării europene, occidentale și democratice. Poate că în viitorul apropiat își vor exprima poziția un număr considerabil mai mare.

Avocat Igor Lăcătuș

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week