Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PÎCCJ-UNBR: Interzicerea accesului avocaților cu telefoane mobile este disproporționată. Noua regulă: accesul avocaților cu astfel de dispozitive este permis în toate cazurile în care procurorul nu are motive justificate să limiteze acest drept, în concret


17.12.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Interprofesional, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 14 decembrie 2018, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul dialogului interprofesional și al conlucrării loiale instituționale, domnul procuror general Augustin Lazăr a avut o întâlnire de lucru cu domnii Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, și Ion Dragne, decan al Baroului București, potrivit unui comunicat al PÎCCJ.

La întâlnire a participat și doamna Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general, precum și alți procurori din cadrul conducerii PÎCCJ.

Discuțiile au avut ca punct de plecare Rezoluția Congresului Avocaților din 21 aprilie 2018, fiind abordată problema interdicției aplicate avocaților de a intra în unele unități de parchet cu dispozitive electronice, în special telefoane mobile, dispozitive care, în prezent, rămân în custodie la intrarea în sediu.

În urma analizei cadrului legal și a tuturor argumentelor invocate, s-a apreciat că măsura interzicerii de principiu a accesului avocaților cu telefoane mobile și alte dispozitive electronice (laptop, tabletă ș.a.), este disproporționată față de scopul urmărit – asigurarea unui echilibru între respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale și protecția informațiilor clasificate și a celor confidențiale, pe de o parte, și buna desfășurare a profesiei de avocat pe de altă parte.

O abordare unitară care să înlăture inconvenientele aplicării acestei măsuri o reprezintă consacrarea, prin norme interne, a regulii ca accesul avocaților cu astfel de dispozitive să fie permis în toate cazurile în care procurorul nu are motive justificate să limiteze acest drept, în concret. Limitarea se va putea face cu acordul conducătorului parchetului.

În acest sens, la nivelul PÎCCJ s-a modificat cadrul intern privind accesul și circulația în sediu și s-au luat măsuri în vederea aplicării corespunzătoare și la celelalte structuri/unități de parchet.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a propus ca, în interesul îndeplinirii rolului profesiilor de procuror și avocat, să se desfășoare întâlniri lunare între reprezentanții instituționali desemnați ai celor două profesii, pentru schimb de informații necesare identificării și implementării măsurilor de îmbunătățire a cooperării interprofesionale.

Problema interdicției aplicate avocaților de a intra în unele unități de parchet cu dispozitive electronice a fost pusă în discuție și la ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României din 11 noiembrie 2018, la care a participat av. dr. Sergiu I. Stănilă, Decanul Baroului Timiș, alături de reprezentanții celorlalți petenți, respectiv Decanii Barourilor București, Cluj, Dolj și Ilfov. La ședință au mai participat Președintele UNBR, membri ai Consiliului Baroului București, șeful Poliției Române, Șeful Jandarmeriei Române, Procurorul-Șef DIICOT, Procurorul-Șef Adjunct DNA, reprezentanți ai Parchetului General, ai Ministerului de Justiție, senatori și deputați, avocați, potrivit unui comunicat.

Pe ordinea de zi a ședinței, pe lângă problema sesizată de Barourile enumerate, în legătură cu interzicerea accesului avocaților în sediile de poliție, parchet, având asupra lor telefoane mobile, laptopuri și tablete, s-a mai aflat și problema întârzierilor la plata sumelor de bani cuvenite pentru activitatea judiciară în cauzele penale din oficiu.

Reprezentantul Ministerului Justiției a comunicat celor prezenți că situația plății sumelor de bani cuvenite pentru asistența judiciară din oficiu a fost deblocată. În legătură cu interzicerea accesului avocaților în sediile de poliție, parchet, având asupra lor telefoane mobile, laptopuri și tablete, Comisia va stabili în săptămâna care urmează în ce măsură ne aflăm sau nu în prezența unui abuz.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro