Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarTop LegalUniversitaria
TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Casus Belli: Hyperlink
17.12.2018 | Bogdan HALCU

Bogdan Halcu

Bogdan Halcu

Dezvoltarea explozivă a internetului favorizează un frecvent (și tot mai pasionant) conflict juridic între titularii de drepturi de autor și cei care publică informație în mediu virtual (platforme media, titularii de web-siteuri, influencers individuali etc). Casus belli este pe cât de improbabil, pe atât de comun: banalul hyperlink.

În 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că publicarea unui hyperlink care direcționează utilizatorul către conținut protejat prin copyright nu constituie, în principiu, o comunicare publică și nu necesită acordul titularului dreptului de autor (cauza C‑466/12). Aceeași Curte atrăgea totuși atenția că, în situația în care hyperlink-ul direcționează utilizatorul către un conținut ilicit (ex. conținut publicat fără acordul titularului dreptului de autor) se poate vorbi de o conduită ilicită în sarcina persoanei care postează hyperlink-ul, culpa fiind chiar prezumată dacă publicarea hyperlink-ului s-a făcut în considerarea unui folos patrimonial (cauza C-160/15).

Recent, în cauza Magyar Jeti vs. Ungaria a venit rândul Curții Europene pentru Drepturile Omului să nuanțeze consecințele publicării unui hyperlink de către operatorul unei publicații online (în speță, direcționarea utilizatorului către un interviu defăimător). Decizia este cu atât mai utilă cu cât Curtea pune în balanță libertatea presei și dreptul la onoare și reputație.

Ca principiu, Curtea recunoaște rolul hyperlink-ului în a asigura accesul facil utilizatorilor internetului la diferite pagini și resurse în contextul volumului imens de informație disponibilă online. Astfel, rolul hyperlink-ului este acela de a atrage atenția utilizatorilor (cititorilor) cu privire la existența anumitor materiale pe alte pagini web. Utilizarea hyperlink-ului nu echivalează însă cu reluarea sau validarea informației la care se face trimitere.

Statuând astfel, Curtea concluzionează că, singură, publicarea de către o persoană a unui hyperlink către un conținut ilicit (defăimător) nu antrenează automat răspunderea acelei persoane pentru caracterul ilicit al conținutului de pe pagina la care trimite hyperlink-ul. Cu alte cuvinte, persoana care publică un hyperlink nu are o răspundere obiectivă cu privire la materialul către care hyperlink-ul direcționează cititorii (utilizatorii).

Totuși, aceasta nu înseamnă că publicarea hyperlink-urilor este un safe harbour perfect care apără de răspundere în orice situații pe acela care le-a publicat. Dimpotrivă, există o serie de elemente care trebuie avute în vedere pentru a decide dacă într-o situație particulară se pune problema răspunderii pentru publicarea hyperlink-ului. Astfel, trebuie avut în vedere dacă jurnalistul a susținut (validat) informația ilicită de pe pagina la care face referire hyperlink-ul, dacă jurnalistul a repetat informația respectivă, dacă a știut sau ar fi trebuit să știe că informația referită prin hyperlink este ilicită (defăimătoare) și, desigur, dacă jurnalistul a acționat cu bună credință și cu respectarea eticii jurnalistice atunci când a ales să facă referire la acea informație.

În concluzie, reținem că, prin această Decizie, Curtea recunoaște și protejează utilitatea hyperlink-ului, statuând că impunerea unor restricții severe la utilizarea acestuia ar aduce atingere dreptului la liberă exprimare în mediul online.

Avocat Bogdan Halcu
Managing Associate al ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.