Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Buletin de presă – noiembrie 2018
11.12.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului T. D. M., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
evaziune fiscală, în formă continuată,
delapidare,
– participație improprie la spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitatea menționată mai sus, inculpatul T. D. M. a dispus, în perioada 2005-2009, înregistrarea în evidențele contabile ale societății (conturi furnizori, registru jurnal, registru casă, jurnal cumpărări) și în documentele legale obligatorii (declarații fiscale-deconturi de TVA și situații financiare) a unor cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale (bunuri nelivrate, servicii neprestate), în scopul sustragerii societății de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și pentru a intra în mod necuvenit în posesia unor sume de bani.
Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 8.821.642 lei (format din TVA în sumă de 8.083.903 lei și impozit pe profit de 737.739 lei, la care se adaugă obligații accesorii).
De asemenea, inculpatul T. D. M. s-a implicat în crearea unui mecanism care a avut drept scop însușirea unui teren în suprafață de 29.158 mp, cunoscut sub denumirea de „Spitalul Stejăriș”, situat într-o zonă cu deosebit potențial imobiliar (drumul spre Poiana Brașov).
Concret, profitând de controlul său asupra consiliului de administrație al societății pe care o administra, la data de 27 august 2007, bunul respectiv a fost achiziționat la prețul de 5.003.650 lei, deși operațiunea nu era justificată din punct de vedere economic și al obiectului de activitate al firmei.
Ulterior, la data de 15 ianuarie 2010, imobilul a fost „dat în plată” către o rudă a inculpatului, pentru o pretinsă datorie de 1.200.000 lei, inexistentă în evidențele contabile ale societății.
În aceeași zi, pentru a disimula adevărata natură a provenienței și proprietății asupra acestuia, din dispoziția inculpatului T. D. M., persoana respectivă, fără vinovăție, a întocmit înscrisuri notariale prin care l-a mandatat pe acesta să dispună de bun cum va considera de cuviință precum și un testament prin care bunul i-a fost lăsat moștenire.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului T. D. M. 

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 25.016.910 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpatul T. D. M. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție (detalii în comunicatul nr. 1247/VIII/3 din 30 decembrie 2013).


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

N. I., la data faptelor primar în cadrul primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),

B. I., la data faptei contabil șef în cadrul primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

I. E., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2012, inculpatul N. I., în calitatea menționată mai sus, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea dispozițiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii și executării unui contract de execuție lucrări și plăților efectuate către societatea administrată de inculpatul I. E., în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș.
În demersurile sale, primarul a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați, plățile respective fiind făcute fără nici un fel de documente justificative sau pe baza unor situații de lucrări, borderouri, centralizatoare cu mențiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care în fapt nu au fost realizate.

Prin această conduită infracțională a fost cauzat primăriei comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, un prejudiciu de 650.902 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților I. E. și N. I.

Primăria comunei Albeștii de Muscel, județul Argeș, s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpatul N. I. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție (detalii în comunicatul nr. 511/VIII/3 din 4 august 2011), în cauza respectivă fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu suspendare.


3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. A. pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul realizării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, denumite „Investiție durabilă în oamenii Deltei” și „Cursuri de formare profesională pentru pescari și familiile lor ca alternativă ocupațională în eco-turism”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectelor și societatea administrată de inculpatul C. A. au fost încheiate două contracte în baza cărora acesta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (bucătar, agent de turism – ghid și anteprenoriat etc.) cu un nr. de 75 persoane.
În cadrul celor două proiecte, inculpatul C. A. a folosit și depus cu rea-credință documente false privind justificarea cheltuielilor pentru organizarea cursurilor teoretice și probelor practice pentru cursanți, pentru indemnizațiile formatorilor profesionali, pentru închirierea spațiilor de instruire, pentru serviciile de cazare și masă, obținând pe nedrept fonduri din bugetul general al UE.
Acționând în această manieră, inculpatul a obținut 220.304 lei (proveniți de la bugetul general al UE și de la bugetul de stat), sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului C. A. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

C. N., Ș. L. A., J. F. și M. D. F., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– C. N. – un an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

– Ș. L. A., J. F. și M. D. F. – 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.


4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
K. A., pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

P. A. și H. B., la data faptelor secretar administrativ respectiv referent agricol în cadrul comunei Atid, jud. Harghita, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2013, inculpatul K. A. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Concret, inculpatul a declarat în mod nereal, faptul că deține în proprietate și folosință suprafețele de teren, pe care, în realitate, le utiliza fără acordul proprietarilor și fără a avea un titlu privind dreptul de folosință asupra acelor terenuri, pentru care a solicitat și apoi a obținut, fără drept, subvenții provenind atât din fonduri europene cât și de la bugetul de stat al României, în sumă totală de 1.245.902 lei.
În demersul său infracțional, inculpatul K. A. a beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați, care, în calitățile menționate mai sus, i-au pus la dispoziție primului mai multe documente folosite ulterior în relația cu A.P.I.A.
Deoarece suma de bani acordată inculpatului K. A., pentru campania 2007, a fost recuperată în întregime de la acesta, prin plată voluntară, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 1.230.071 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților K. A. și P. A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. A., la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 22 decembrie 2014, între Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator de program, și municipiul Botoșani, în calitate de promotor de proiect, a fost încheiat un contract de finanțare din fonduri nerambursabile ce privea implementarea proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița – Năsăud și Iași”.
Pentru realizarea obiectivului, primăria municipiului Botoșani a declanșat procedura de achiziție a unor servicii privind ”cazare, asigurare masă și transport pentru participarea a minimum 50 de persoane (artiști)”, fiind declarată câștigătoare societatea inculpatului M. A.
În acest context, cu ocazia organizării a două festivaluri multiculturale în municipiile Bistrița și Botoșani, în perioada mai 2015 – septembrie 2015, omul de afaceri, în calitatea menționată mai sus, cu intenție, a întocmit mai multe înscrisuri false (facturile fiscale, rapoarte de activitate, liste de prezență etc.), prin care a atestat în mod nereal prestarea unora dintre serviciile respective.
Ulterior, aceste documente au fost înaintate de Primăria municipiului Botoșani Ministerului Culturii, în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, în conturile societății administrate de inculpatul Macarie Adrian au fost virate sumele de 86.000 lei plus TVA (în total, 106.640 lei), pentru festivalul de la Bistrița și 43.000 lei plus TVA (în total 53.320 lei), pentru festivalul de la Botoșani.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Ministerului Culturii s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților V. R. D. și G. D. pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2008 – iunie 2010, inculpații V. R. D. și G. D., în calitate de administratori în fapt ai unei societăți comerciale, în mod repetat, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, dar și operațiuni fictive de achiziție cereale de la 11 furnizori, dintre care unii de tip „fantomă”, iar alții inactivi sau aflați în inactivitate temporară.
Prin aceste demersuri cei doi inculpați au prejudiciat bugetul de stat cu 6.429.456 lei (din care impozit pe profit în cuantum de 2.864.030 lei și taxă pe valoarea adăugată în cuantum de 3.565.426 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti