BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București. Oficiul de cadastru nu are obligația de a efectua control de legalitate ref. actele de executare

17.12.2018 | Alina GAJA
Abonare newsletter

Alina Gaja

Tribunalul București a hotărât că Oficiul de cadastru, prin registratorul de carte funciară, nu poate efectua un control de legalitate asupra actelor de executare întocmite de executorul judecătoresc în cadrul unei urmăriri silite în cazul în care se solicită notarea acesteia în cartea funciară întrucât nu are atribuţii în acest sens. Doar în prezența unei hotărâri judecătoreşti care să dispună anularea urmăririi silite a cărei notare se cere, registratorul de carte funciară poate să refuze notarea. În speță, apelanta susține că nu putea fi notată urmărirea silită imobiliară în cartea funciară deoarece fusese achitat debitul reprezentat de cheltuielile de executare, iar cu privire la creanța urmărită între părți intervenise o convenție de eșalonare. Prin aceste susțineri apelanta contestă urmărirea silită însăși. Or, conform reglementării actuale a executării silite, singurul mijloc procedural prin care pot fi valorificate cauzele de nulitate ale actelor de executare este contestația la executare. Instanța a constatat că la primirea unei cereri de notare a urmăririi silite oficiul de cadastru verifică dacă cererea este făcută de un executor judecătoresc, dacă acesta a efectuat acte de executare privind pe proprietarul imobilului, dacă urmărirea silită vizează respectivul imobil, dacă au fost depuse înscrisurile doveditoare, dacă s-a achitat taxa de notare etc, fără însă a putea respinge notarea pe motive care ţin de fondul raporturilor juridice dintre părţi sau de eventuala nelegalitate a actelor doveditoare. Numai în măsura în care la data notării ar fi existat o hotărâre judecătorească prin care să se fi anulat somaţia şi încheierea de încuviinţare, Oficiului de Cadastru ar fi putut să respingă cererea de notare.

(Decizia civilă din 08. 01. 2018 pronunțată de Tribunalul București, având ca obiect plângere împotriva încheierii de carte funciară)

Alina Gaja

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week