Avizul BCE ref. propunerea de directivă privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale
18 decembrie 2018 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 4444/15 din data de 10 decembrie 2018 a fost publicat Avizul Băncii Centrale Europene din 20 noiembrie 2018 cu privire la o propunere de directivă privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale.
Introducere și temei juridic
La 14 martie 2018, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale (denumită în continuare „directiva propusă”). Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că directiva propusă intră în sfera sa de competență și a decis să își exercite dreptul de a prezenta un aviz prevăzut la articolul 127 alineatul (4) a doua teză și la articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”).
Competența BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolul 25 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, potrivit căruia BCE poate să adopte avize în atenția Consiliului și a Comisiei cu privire la domeniul de aplicare și punerea în aplicare a legislației Uniunii privind stabilitatea sistemului financiar și la misiunile conferite BCE în conformitate cu articolul 127 alineatul (6) din tratat privind politicile în materie de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit. În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.
1. Observații generale
1.1. BCE a susținut cu fermitate dezvoltarea piețelor secundare pentru active bancare, în special pentru credite neperformante (CN), astfel cum se reflectă în planul de acțiune al Consiliului Uniunii Europene pentru abordarea CN în Europa. În contextul stocurilor mari de CN care rămân în bilanțul anumitor instituții de credit europene și ca parte a unei soluții cuprinzătoare pentru rezoluția CN, dezvoltarea piețelor secundare poate contribui la reducerea CN. Privind în perspectivă, piețele secundare funcționale pot împiedica, de asemenea, acumularea de stocuri de CN în viitor.
1.2. De asemenea, o piață secundară funcțională poate avea un efect pozitiv asupra stabilității financiare, în măsura în care ar putea facilita transferul riscurilor CN în afara bilanțurilor instituțiilor de credit. Prezența unor volume semnificative de CN în bilanțurile instituțiilor de credit le reduce capacitatea de a-și îndeplini funcția de furnizor de creditare către economia reală și afectează flexibilitatea operațională și profitabilitatea generală, care sunt esențiale pentru un sector bancar funcțional. Este esențial ca respectivul cadru juridic aplicabil piețelor secundare să permită transferul eficient de CN în afara bilanțurilor instituțiilor de credit.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro