« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
4 comentarii

Curtea de Apel București. Accesare cont de Facebook din curiozitate, aparținând iubitei
18.12.2018 | Cornelia DĂROI

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Curtea de Apel București a hotărât că se impune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicate unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic [prev. de art. 360 alin. (1), (2) și (3) C . pen.] – respectiv accesarea de către acesta a contului de Facebook, în mod repetat (2012-2014), administrat de concubina sa, din curiozitate, pentru a urmări conversațiile purtate cu fratele ei, dar și cu alți bărbați, posibil amanți ai săi. Printre motivele reținute de instanța de apel, menționăm faptul că inculpatul nu a mai fost condamnat anterior, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, este bine integrat în societate, infracțiunea reținută în sarcina sa datează din urmă cu aproximativ 4 ani, neexistând dovezi că, în perioada ce a urmat, acesta ar mai fi intrat în conflict cu legea penală, prezentând garanții de recuperare și reintegrare socială, că pronunțarea condamnării constituie un serios avertisment pentru acest inculpat, și chiar fără executarea pedepsei în regim de detenție, nu va mai săvârși alte infracțiuni. (Decizia nr. 258/A din data de 20 februarie 2018, pronunțată de Secția I penală a Curții de Apel București, având ca obiect art. 360 Cod penal)

Cornelia Dăroi

 
Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Curtea de Apel București. Accesare cont de Facebook din curiozitate, aparținând iubitei”

 1. Oricum, 2 ani – fie ei și suspendați, tot e disproporționat. O amendă penală plus 3 luni nu mergea? Cmon! – în Franța, această cauză sigur ar fi ajuns la Conseil Constitutionnel. În România, s-ar putea de asemenea încerca prin coroborarea a mai multor articole. Cine încearcă primul?

 2. În Franța, doi ani cu suspendare se dă pentru evaziune fiscală destul de gravă.

 3. Ioan BUCSA spune:

  Păi depinde la ce valori sociale ne raportăm şi cum sunt ele ocrotite în societatea românească! În Franţa/Germania nu e de glumit cu finanţele publice, la noi se bate joc de ele; în schimb, viaţa privată, integritatea fizică a persoanei se pare că sunt valori mai bine ocrotite în România! Nu ştiu dacă ar fi foarte drăguţ ca o persoană apropiată să vă scotocească prin conturile d-voastră de socializare! Personal, şi mie mi se pare un pic cam mare pedeapsa aplicată, dar nu disproporţionată, mai ales că omul nu avea antecedente, însă nu ştim exact circumstanţele cauzei, cine ştie ce-a mai făcut individul cu informaţiile culese!

  • Domnule avocat,

   În România, la evaziune fiscală suficient de gravă ajungi 5 ani cu executare fără probleme. Deci deși în Franța nu e de glumit cu finanțele publice – lupta împotriva evaziunii sau fraudei fiscale având valoare constituțională (așa a grăit Conseil Constitutionnel), totuși, în Franța, pentru evaziune fiscala suficient de gravă, iei mai tot timpul cu suspendare. Deci iar mi se pare că faceți o eroare logică.

   Cât despre scotocit, și oricât nu îmi place mie să scotocesc sau să mi se scotocească, tot este mult pentru accesarea unui cont de facebook. E disproporționat oricât de mult ai dori să protejezi această valoare. V-aș putea argumenta mai mult, dar din păcate mă aflu în criză de timp. Dar citesc o carte despre pedeapsa penală și reformarea sistemului penal. O să fac un rezumat la ea pentru JURIDICE.ro până în vara lui 2019.

   Numai bine,

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD