BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Extindere raţionament dintr-o decizie de interpretare obligatorie în cauze penale şi în cauze civile

18.12.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că – deși caracterul obligatoriu al dezlegării date de instanţa supremă în procedura hotărârii prealabile prin Decizia nr. 12/2016 cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 1391 alin. 1 Cod civil în soluționarea laturii civile în procesele penale se impune, în temeiul art. 521 alin. 3 C. pr. civ., numai în cauzele penale, întrucât dispozitivul hotărârii se referă explicit la acestea – raţionamentul care a stat la baza acestei interpretări este pe deplin aplicabil pentru identitate de raţiune şi într-o cauză civilă întemeiată pe dispoziţiile art. 1391 C. civ.. Motivul: principiile reparării pagubei produse printr-o faptă ilicită (care poate fi sau nu infracţiune) sunt aceleaşi, indiferent dacă acţiunea civilă se exercită alăturat acţiunii penale sau independent de aceasta. În speţă, instanţa a fost învestită cu acţiunea formulată de soţia victimei directe a faptei ilicite, aşadar, de o persoană care este victimă indirectă şi care pretinde despăgubiri sub formă de daune morale pentru restrângerea posibilităţilor proprii de viaţă familială şi socială. (Decizia nr. 1147 din data de 29 martie 2018 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week