« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Extindere raţionament dintr-o decizie de interpretare obligatorie în cauze penale şi în cauze civile
18.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că – deși caracterul obligatoriu al dezlegării date de instanţa supremă în procedura hotărârii prealabile prin Decizia nr. 12/2016 cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 1391 alin. 1 Cod civil în soluționarea laturii civile în procesele penale se impune, în temeiul art. 521 alin. 3 C. pr. civ., numai în cauzele penale, întrucât dispozitivul hotărârii se referă explicit la acestea – raţionamentul care a stat la baza acestei interpretări este pe deplin aplicabil pentru identitate de raţiune şi într-o cauză civilă întemeiată pe dispoziţiile art. 1391 C. civ.. Motivul: principiile reparării pagubei produse printr-o faptă ilicită (care poate fi sau nu infracţiune) sunt aceleaşi, indiferent dacă acţiunea civilă se exercită alăturat acţiunii penale sau independent de aceasta. În speţă, instanţa a fost învestită cu acţiunea formulată de soţia victimei directe a faptei ilicite, aşadar, de o persoană care este victimă indirectă şi care pretinde despăgubiri sub formă de daune morale pentru restrângerea posibilităţilor proprii de viaţă familială şi socială. (Decizia nr. 1147 din data de 29 martie 2018 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)

 
Secţiuni: Drept civil, Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD