« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Citindu-l pe Christopher Caldwell…
19.12.2018 | Lavinia TEC

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Terminând recent lectura cărții lui Christopher Caldwell, “Reflection on the revolution in Europe. Imimigration, Islam and the West”, publicată în 2009, mi-au atras atenția câteva idei în contextul actual al Pactului mondial privind migrația:

1. Juristul german Udo di Fabio, fost judecător la Curtea constituțională Federală a Germaniei a declarat la un moment dat că “adepții politicii noastre bine-intenționate de toleranță, care fac oferte generoase de integrare pentru a împiedica fragmentarea culturală a societății, pierd esența sau problema de bază: “De ce în numele lui Dumnezeu ar trebui ca un membru al unei culturi mondiale vitale să vrea să se integreze în cultura occidentală, când cultura occidentală, care, cel puțin în opinia sa, nu produce suficienți descendenți și nu mai are nicio idee transcendentală, se apropie de sfârșitul său istoric?”

2. “Este sigur că Europa va ieși din confruntarea cu Islamul. Însă este mult mai puțin sigur că Islamul se va dovedi asimilat. Europa se află într-un concurs cu Islamul pentru loialitatea noilor veniți. Pentru moment, Islamul este mai puternic în acest concurs, într-un mod demografic evident și într-un mod filozofic mai puțin evident. În astfel de circumstanțe, cuvintele „majoritate” și „minoritate” înseamnă puțin. Când o cultură nesigură, maleabilă și relativistă se întâlnește cu o cultură care este ancorată, sigura și întărită de doctrinele comune, în general cea dintâi este care se schimbă pentru a se potrivi cu aceasta din urmă.”

3. “Relațiile de putere între Europa și țările sărace sunt mult mai complicate decât arată. Țările sărace nu sunt fără greutăți atunci când vine vorba de imigrație. Cea mai mare dintre acestea este asimetria informațională. Ei știu mai multe despre Europa decât europenii știu despre ei și câștigă mai mult din contactul reciproc.”

4. “Povestea globalizării este povestea consecințelor colective neintenționate ale alegerilor individuale făcute în mod liber. Există multe astfel de consecințe, dar imigrația este cea care reprezintă cea mai mare provocare pentru democrații. Aceasta înseamnă importarea nu numai a factorilor de producție, ci și a factorilor de schimbare socială. Timp de decenii, europenii au fost frustrați de incapacitatea liderilor lor fie de a reglementa imigrația, fie de a profita din plin de avantajele economice ale acesteia. De cele mai multe ori, globalizarea și autonomia de care se bucura statele europene sunt în contradicție.“

5. “Europenii simt că Europa este preluată din punct de vedere cultural – fie de către Islamul teocratic, fie de un liberalism (piața)care nu acordă valoare deosebită tradițiilor cele mai îndrăgite ale Europei. Impulsul pieței pare să fi fost blocat de criza financiară care a început în 2008, însă este puțin probabil să rămână blocată pentru totdeauna.”

Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Opinii, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD