Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

CCR ref. Raportul Comisiei de la Veneţia asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale
19.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marţi, 18 decembrie 2018, Curtea Constituţională a României a dat publicităţii următoarele precizări, în contextul publicării Raportului asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale, aprobat de Comisia de la Veneția la cea de-a 117-a Sesiune Plenară din 14-15 decembrie 2018, văzând aspectele consemnate cu referire la Curtea Constituțională a României, potrivit unui comunicat:

– Motivele care au determinat Plenul Curții Constituționale să adopte o măsură restrictivă cu privire la redactarea opiniilor concurente și separate au fost menționate în preambulul Hotărârii nr. 1/2017.

– La data aprobării și publicării Raportului Comisiei de la Veneția, Plenul Curții Constituționale revenise la măsura criticată încă din 5 iulie 2018 și a publicat în Monitorul Oficial al României opinia concurentă care a făcut obiectul Hotărârii nr. 1/2017.

– Astfel, prin HOTĂRÂREA nr. 1 din 5 iulie 2018 pentru modificarea Hotărârii Plenului Curții Constituționale nr. 1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 579 din 9 iulie 2018, Plenul Curții Constituționale a revenit asupra celor decise prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr. 1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, art. 2 și 3 din această din urmă hotărâre având în prezent următorul cuprins:
«2. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2 – Opinia separată sau concurentă se depune la Cabinetul preşedintelui Curţii Constituţionale la data stabilită pentru prezentarea deciziei în Plen sau, în cazul în care decizia nu se citește în Plen, la data trimiterii acesteia la publicare.”

3. Articolul 3  se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 3 – Opinia separată şi, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia.”»

Așadar, contrar celor consemnate în Raportul asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale, aprobat de Comisia de la Veneția la cea de-a 117-a Sesiune Plenară, la data aprobării acestuia (14-15 decembrie 2018) nu mai subzista (încă din data de 5 iulie 2018), posibilitatea Președintelui Curții Constituționale de a solicita refacerea opiniei separate sau concurente ori de a dispune nepublicarea acesteia.

Cu privire la această situație va fi informată și Comisia de la Veneția.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CCR ref. Raportul Comisiei de la Veneţia asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale”

  1. Florin-Iulian HRIB spune:

    Ceea ce omite CCR să spună în comunicat este că Hotărîrea sa nr. 1/2017 a fost anulată în primă instanţă de CA Bucureşti, fapt consemnat ca atare în raportul Comisiei de la Veneţia (v. par. 125 din raport, citez: „This CCR Decision (no. 1/22.06.2017) has been cancelled by the Appeal Court of Bucharest on 20 June 2018.”)!

    Adevărata ştire este că la CAB există un judecător – cu adevărat magistrat şi suficient de curajos – care a tăiat aripile unei CCR ce plutea deja în stratosferă. Poate ar trebui să urmeze acest exemplu şi alţi juzi, în frunte cu cei de la ÎCCJ (care sper că vor menţine, în favoarea reclamantei, sentinţa 2924/20.06.2018 din dosar nr. 1290/2/2018. Deja a fost respins recursul Curţii Constituţionale privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de CCR, dar pe fond încă nu a fost soluţionată cauza).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.