Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel București. Cauțiunea în materia suspendării executării silite
19.12.2018 | Alina GAJA


Alina Gaja

Curtea de Apel București a decis că pentru a fi admisă o acţiune în despăgubiri asupra cauţiunii consemnate, este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: existenţa unei fapte ilicite, constând în solicitarea suspendării executării unui titlu executoriu care se dovedeşte valabil, existenţa unui prejudiciu, legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu și vinovăţia. Curtea reţine că aceasta nu trebuie să întrunească elementele abuzului de drept procesual. În materia suspendării executării silite, cauţiunea are rolul de garanţie pentru prejudiciile pe care creditorul le suportă ca urmare a întârzierii executării silite, iar fapta ilicită a debitorului constă în solicitarea, în mod nejustificat, a suspendării executării efectelor unui titlu executoriu valabil. În speță, Curtea reţine că, în această materie, pentru a fi în prezenţa unei fapte ilicite, este suficient ca debitorul să solicite şi să obţină suspendarea executării silite a unei sentinţe sau decizii, iar calea de atac împotriva acesteia să fie respinsă. Faptul că o instanţă a analizat şi s-a pronunţat asupra cererii de suspendare a executării silite, admiţând-o, nu este de natură a înlătura caracterul ilicit al faptei debitorului, întrucât analiza instanţei este una sumară, bazată în principal pe susţinerile solicitantului. Or, tocmai de aceea legiuitorul a instituit obligaţia consemnării unei cauţiuni, aceasta fiind de natură a responsabiliza debitorul, care este ţinut a suporta riscul acoperirii prejudiciilor produse creditorului prin întârzierea executării silite a unei hotărâri judecătoreşti legale şi temeinice.

(Decizia nr. 532A din 15 martie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, având ca obiect eliberare cauţiune către partea îndreptăţită, dacă aceasta a formulat cerere în despăgubiri)

Alina Gaja

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate