Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Cauțiunea în materia suspendării executării silite
19.12.2018 | Alina GAJA

Secţiuni: Content, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel București a decis că pentru a fi admisă o acţiune în despăgubiri asupra cauţiunii consemnate, este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: existenţa unei fapte ilicite, constând în solicitarea suspendării executării unui titlu executoriu care se dovedeşte valabil, existenţa unui prejudiciu, legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu și vinovăţia. Curtea reţine că aceasta nu trebuie să întrunească elementele abuzului de drept procesual. În materia suspendării executării silite, cauţiunea are rolul de garanţie pentru prejudiciile pe care creditorul le suportă ca urmare a întârzierii executării silite, iar fapta ilicită a debitorului constă în solicitarea, în mod nejustificat, a suspendării executării efectelor unui titlu executoriu valabil. În speță, Curtea reţine că, în această materie, pentru a fi în prezenţa unei fapte ilicite, este suficient ca debitorul să solicite şi să obţină suspendarea executării silite a unei sentinţe sau decizii, iar calea de atac împotriva acesteia să fie respinsă. Faptul că o instanţă a analizat şi s-a pronunţat asupra cererii de suspendare a executării silite, admiţând-o, nu este de natură a înlătura caracterul ilicit al faptei debitorului, întrucât analiza instanţei este una sumară, bazată în principal pe susţinerile solicitantului. Or, tocmai de aceea legiuitorul a instituit obligaţia consemnării unei cauţiuni, aceasta fiind de natură a responsabiliza debitorul, care este ţinut a suporta riscul acoperirii prejudiciilor produse creditorului prin întârzierea executării silite a unei hotărâri judecătoreşti legale şi temeinice.

(Decizia nr. 532A din 15 martie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, având ca obiect eliberare cauţiune către partea îndreptăţită, dacă aceasta a formulat cerere în despăgubiri)

Alina Gaja

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti