« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Gambling
Secţiune dezvoltată cu sprijinul MAX BET SRL
 

CJUE. C-375/17, Stanley International Betting și Stanleybet Malta c. Ministerul Economiei și Finanțelor și Agenția Vamală și a Monopolurilor. Concesiunea gestionării serviciului privind locul de loto automatizat. Hotărârea. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
19.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Trimitere preliminară – Articolele 49 și 56 TFUE – Libertatea de stabilire și libera prestare a serviciilor – Jocuri de noroc – Concesionarea gestionării serviciului privind jocul de loto automatizat și alte jocuri numerice cu cotă fixă potrivit modelului cu concesionar unic – Restricție – Motive imperative de interes general – Proporționalitate

Din completul de judecată a făcut parte prof. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Această cerere a fost formulată de Consiliu de stat, Italia, în cadrul unui litigiu între Stanley International Betting Ltd, societate înregistrată în Regatul Unit, și Stanleybet Malta ltd., filiala sa cu sediul în Malta (denumite în continuare, împreună, „Stanley”), pe de o parte, și Ministerul Economiei și Finanțelor, Italia și Agenția Vamală și a Monopolurilor, Italia, pe de altă parte, în legătură cu legalitatea procedurii de achiziție publică organizate în scopul atribuirii, în Italia, a concesiunii gestionării serviciului privind jocul de loto automatizat și alte jocuri numerice cu cotă fixă.

În Italia, jocul de loto este organizat de stat potrivit unui dublu sistem de concesiuni, primul privind colectarea pariurilor de joc, încredințată unei multitudini de puncte de colectare pe baza modelului cu concesionari multipli, iar al doilea privind serviciile de extragere a numerelor de loterie și gestionarea automatizată a rețelei de colectare, care era încredințată, în trecut, prin atribuire directă societății Lottomatica SpA. În apropierea finalului acestei din urmă atribuiri a fost organizată cererea de ofertă pentru o nouă concesiune.

Stanley a considerat că fusese împiedicată să participe la cererea de ofertă și contestă compatibilitatea cu dreptul Uniunii a aplicării modelului cu concesionar unic în cazul jocului de loto, spre deosebire de alte jocuri, concursuri de pronosticuri și pariuri. În opinia sa, condițiile de participare la cererea de ofertă – în special valoarea de bază a contractului – și cazurile de natură să atragă decăderea din dreptul la concesiune erau excesive și constituiau un mijloc de a o descuraja să participe la aceasta.

Instanța de trimitere a adresat Curții întrebări preliminare privitoare la compatibilitatea unui astfel de sistem de concesionare cu dreptul Uniunii și în special cu dreptul de stabilire și libera prestare a serviciilor, precum și cu principiile nediscriminării, transparenței, liberei concurențe, proporționalității și coerenței.

Curtea a statuat că diferitele aspecte contestate ale sistemului italian de concesiune pot fi justificate dacă reglementarea națională urmărește efectiv, în mod coerent și sistematic obiectivele legitime invocate de statul membru în cauză și respectă principiile proporționalității și al transparenței, ceea ce este de datoria instanței de trimitere să verifice în lumina indicațiilor cuprinse în prezenta hotărâre.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jocuri de noroc, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD