Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Eroarea asupra normei extrapenale
27.12.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că eroarea asupra normei extrapenale – cauză de neimputabilitate prevăzută de art. 30 alin. 4 C. pen. – implică necunoaşterea sau cunoaşterea greşită a normei extrapenale de care depinde caracterul penal al faptei. Îndoiala nu echivalează cu eroarea asupra normei extrapenale, ci determină obligaţia subiectului activ de a nu acţiona în condiţiile unei cunoaşteri incerte a normei extrapenale. În speţă, pentru a opera cauza de neimputabilitate invocată de inculpat, se constată că era obligatoriu ca la momentul autentificării contractelor acesta să fi avut o reprezentare greşită asupra realităţii, materializată în necunoaşterea sau cunoaşterea eronată a normelor juridice extrapenale care reglementau regimul juridic al păşunilor aflate în patrimoniul formelor asociative de proprietate, aşa cum prevede art. 30 alin. 1 C. pen. O asemenea împrejurare nu a fost probată în cauză de către apelantul B. şi nici nu a fost identificată de către instanţă, cu atât mai mult cu cât, în concret, acesta s-a prevalat de lipsa de claritate şi precizie a prevederilor art. 28 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, determinată de modificările succesive ale actului normativ, care au condus la interpretări diferite în ceea ce priveşte sfera de aplicare a interdicţiei de înstrăinare a diferitelor categorii de terenuri ce aparţin formelor asociative enumerate de lege. (Decizia nr. 47/A din data de 1 martie 2018 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu)

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO