ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Cum (nu) ajungi stagiar în Ministerul Afacerilor Externe în cadrul Președinției României la Consiliul UE

02.01.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Textul de mai jos nu este scris de mine, ci de o persoană care a dorit să rămână anonimă.
Mi-am asumat semnarea deoarece persoana respectivă m-a sunat imediat după ce a aflat cele redate mai jos iar eu i-am spus: scrie, și dacă nu vrei să publici cu numele tău, îl public eu, semnat de mine. Numai scrie, nu te plânge numai la telefon. Îmi pare atât de rău de faptul că nu au știut să selecteze pe cineva atât de bun ca tine. Nu cunosc pe nimeni mai nimerit pentru acest stagiu la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

Cuprins text al candidatului/(ei) respins(e):

După lungi ezitări între a scrie și a nu scrie articolul acesta și apoi între a îl trimite și a nu îl trimite, am decis că ar fi util de diseminat.

În doar câteva clipe, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar pentru aceasta, Ministerul Afacerilor Externe a pus la bătaie în luna decembrie două tipuri de stagii: în București și în Bruxelles.

După ce am decis să îmi asum remunerația oricum insuficientă pentru a trăi în oricare din cele două capitale europene, mi-am asumat și că, pentru un scop nobil, părinții o să mă sprijine (din nou).

Pentru a întocmi dosarul, aveai la dispoziție aproximativ o săptămână, așa că, rapid, am adunat toate documentele.

Prima etapă presupunea încărcarea documentelor în format pdf, scanate după original și în limita a 4 MB. Poate nu pare mare lucru, dar să ai destul de multe studii, cursuri, diplome deja îți pune probleme în a te încadra în limita respectivă. Ca idee, la alte stagii în instituțiile Uniunii Europene, limita pentru dimensiunea documentului este de 10 MB, dacă este să ne rezumăm doar la a compara din punctul acesta de vedere.

Odată trecut și acest hop, dosarul meu s-a respins, alături de alte câteva sute, pe acest criteriu de cantitate, reținându-se pe lista de respinși că documentele nu au fost depuse în forma cerută de Regulament. Însă, nici măcar nu este asta problema de fond. Termen de contestație 24 de ore și soluționarea contestațiilor a avut loc cu o zi înainte de data interviului.

Din datele înregistrare pe site-ul Ministerului, interviul a avut loc în Bruxelles, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană în doar patru zile de la afișarea rezultatelor din etapa verificării dosarelor și în doar o zi de la publicarea soluționării contestațiilor la respectivele rezultate. Ca să revenim la comparația cu stagiile în instituții ale Uniunii Europene, menționez că ori nu există proba interviului, ori când acesta are loc este mai mult o discuție ce privește disponibilitatea candidatului pentru acel Serviciu sau acea Direcție.

Astfel, pentru stagiile Ministerului Afacerilor Externe, un candidat care nu se afla pe teritoriul Belgiei sau unui stat vecin sau o persoană cu resurse financiare medii în România, era practic în imposibilitatea de a se prezenta la interviu, ceea ce probabil s-a și întâmplat, dat fiind faptul că aproximativ 50% din candidații invitați la interviu nu s-au prezentat. Asta, fără să mai punem la socoteală numărul de zboruri (infim) către Bruxelles în perioada respectivă sau puținele orașe din România de pe care se putea zbura în acea direcție sau suma pe care o plătești pentru un bilet cumpărat așa din scurt.

Toate astea te fac să te întrebi ce imagine a României vrem să promovăm pe durata acestei Președinții, cum îi încurajăm pe tineri să participe sau unde este transparența.

PS: Pentru pagina procedurii de selecție internship Bruxelles, a se vedea aici.
dr. Mihaela Mazilu-Babel

Abonare newsletter

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Cum (nu) ajungi stagiar în Ministerul Afacerilor Externe în cadrul Președinției României la Consiliul UE”

 1. Lacrimi de bugetar…
  Profesionişti care nu sunt în stare să se afirme în privat; povestea arivistului bugetar.
  Mai rău e că uneori chiar apucă postul.

  • Cât de greu o fi fost să postați un comentariu care chiar să aibă legătură cu problema reliefată de articol, i.e procedura de selecție?

   Nu înțeleg de ce alegeți să faceți erori logice printr-un astfel de comentariu deși, pe de altă parte, atunci când alții le fac, reușiți să le detectați și chiar să le numiți foarte repede.

   În rest, e posibil să vă înșelați. 😀

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week