Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

De la data de 1 ianuarie 2019 nu mai este permisă folosirea stemei României fără acvila încoronată

03.01.2019 | JURIDICE.ro
Noua stemă a României

Noua stemă a României

În conformitate cu dispoziţiile art. II alin. 1 din Legea nr. 146/2016 pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, în vigoare de la 22 iulie 2016 (publicată în Monitorul Oficial nr. 542 din 19 iulie 2016), „până la data de 31 decembrie 2018, autorităţile publice” au avut „obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, astfel cum sunt modificate” prin disp. art. I alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 146/2016:„Scutul mare, pe albastru (al stemei, respectiv, al sigiliului – n. red), are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.”

Noul sigiliu al României

Noul sigiliu al României

În expunerea de motive a proiectului Legii se precizează că readucerea Coroanei de Oţel pe capul Acvilei din stema ţării are un „rol moral, educativ şi demonstrativ”„Coroana de oţel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă din anul 1877 şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfă şi lupta străbunilor noştri”.

La 10 Mai 1881, Coroana de Oţel a fost oferită Regelui Carol I la Palatul Regal, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României, aceasta fiind purtată şi de Regele Ferdinand I, la încoronarea sa de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, precum şi de către Regele Mihai I, când a fost uns Rege în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la a doua sa urcare pe tron, în 6 septembrie 1940.

Menţionăm că, potrivit disp. art. II alin. 3 din legea modificatoare menţionată: „Monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.”

Despre bancnotele şi monedele cu noua stemă a României, puse în circulaţie de BNR începând cu data de 1 ianuarie 2018, puteţi citi aici.


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.