Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

De la data de 1 ianuarie 2019 nu mai este permisă folosirea stemei României fără acvila încoronată
03.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept constitutional, Lege 9, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Noua stemă a României

Noua stemă a României

În conformitate cu dispoziţiile art. II alin. 1 din Legea nr. 146/2016 pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, în vigoare de la 22 iulie 2016 (publicată în Monitorul Oficial nr. 542 din 19 iulie 2016), „până la data de 31 decembrie 2018, autorităţile publice” au avut „obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, astfel cum sunt modificate” prin disp. art. I alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 146/2016:„Scutul mare, pe albastru (al stemei, respectiv, al sigiliului – n. red), are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.”

Noul sigiliu al României

Noul sigiliu al României

În expunerea de motive a proiectului Legii se precizează că readucerea Coroanei de Oţel pe capul Acvilei din stema ţării are un „rol moral, educativ şi demonstrativ”„Coroana de oţel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă din anul 1877 şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfă şi lupta străbunilor noştri”.

La 10 Mai 1881, Coroana de Oţel a fost oferită Regelui Carol I la Palatul Regal, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României, aceasta fiind purtată şi de Regele Ferdinand I, la încoronarea sa de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, precum şi de către Regele Mihai I, când a fost uns Rege în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la a doua sa urcare pe tron, în 6 septembrie 1940.

Menţionăm că, potrivit disp. art. II alin. 3 din legea modificatoare menţionată: „Monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.”

Despre bancnotele şi monedele cu noua stemă a României, puse în circulaţie de BNR începând cu data de 1 ianuarie 2018, puteţi citi aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti