Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

In Memoriam Gheorghe MIHAI (1939-2019)

03.01.2019 | Lucian BERCEA

JURIDICE - In Law We Trust

Gheorghe MihaiComunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara este îndoliată de trecerea în veșnicie a Profesorului Gheorghe Mihai, unul dintre fondatorii facultății și mentor a zeci de generații de studenți ieșeni și timișoreni. Profesorii, absolvenții și studenții Facultății de Drept din Timișoara sunt alături de doamna profesor Emilia Mihai, soția profesorului, și de fiul lor, Emmanuel, în această cumplită încercare.

Înmormântarea va avea loc luni, 7 ianuarie, ora 15, în Cimitirul Mătăsarilor din Timişoara.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

* * *

Profesorul Gheorghe Mihai s-a născut la 1 septembrie 1939 în localitatea Sculeni (județul Iași), ca fiu al lui Costache și al Victoriei Mihai. Între anii 1947 și 1954 a urmat Școa­la Ge­ne­rală nr. 5 „Costache Negri” din Iași, iar în perioada 1954-1957, Li­ce­ul Național din Iași (fosta Academie Mihăileană).

În anul 1962, obține licența în Fi­losofie la Facultatea de Filosofie a Uni­ver­­si­tății „Al. I. Cuza” Iași, cu o teză de filosofie contemporană intitulată „Critica teoriilor actuale privind clasele sociale”, sub coordonarea profesorului Petre Botezatu. În anul 1974, obține licența în Drept la Facultatea de Drept a Uni­ver­­si­tății „Al. I. Cuza” Iași, cu o teză de drept constituțional, „Fundamentul moral al libertății juridice”, coordonată de profesorul H. Braunstein.

În anul 1974, profesorul Gheorghe Mihai obține titlul de Doctor în Filosofie, speciali­za­rea Logică, acordat de Universitatea „Al. I. Cuza” Iași pentru teza „Teoria argumentării juridice”, coordonată inițial de profesorul Athanase Joja, membru al Academiei Române, iar ulterior, după decesul acestuia, de profesorul Petre Botezatu. Teza a fost publicată sub titlul „Elemente constructive de argumentare juridică” la Editura Academiei (1982). În anul 1999, profesorul Gheorghe Mihai obține titlul de Doctor în Drept, acordat de Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca pentru teza „Teoria interpretării juridice”, coordonată de profesorul Gheorghe Boboș. Teza a fost publicată sub titlul „Argumentare și interpretare în drept” la Editura Lumina Lex (2000).

În perioada 1962-1971, profesorul Gheorghe Mihai a predat la catedra de Filosofie a Uni­ver­­si­tății „Al. I. Cuza” Iași, fiind asistent universitar, apoi lector la disciplinele Metodologie, Logică, Filosofie generală și Istoria religiilor. În perioada 1971-1975, a fost cercetător științific la catedra de Psihologie, iar în perioada 1977-1991 a predat Filosofie generală și Axiologie la catedra de Științe sociale a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași.

În cea de-a doua parte a carierei sale universitare (1991-2011), profesorul Gheorghe Mihai a predat la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a fost conferențiar (1991) și profesor universitar (1994) la Facultatea de Drept, titular al cursurilor de Teoria generală a dreptului, Logică juridică, Retorică și Filosofia dreptului.

Profesorul Gheorghe Mihai a coordonat mai multe teze de doctorat, în calitate de conducător de doctorat în Filosofie al Universității „Al. I. Cuza” Iași (în perioada 1998-2005), iar ulterior în calitate de conducător de doctorat în Drept al Universității de Vest din Timișoara (începând din anul 2005).

Începând cu anul 1982, profesorul Gheorghe Mihai a fost membru în mai multe asociații profesionale și științifice și în comitete editoriale: secretar științific SCRIFS – Filiala Iași a Academiei Române (1982-1991); editor-coordonator al revistei de cultură juridică „Dike” din Iași (1988-1990); redactor-șef al revistei „Ethos” din  Iași (1990-1992); secretar științific SCRIFS – Filiala Timișoara a Academiei Române (1991-1993); coordonator al revistei „Jurisprudentia” a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara (1993-2000); Cancelar al Central European Academy of Sciences and Art (1997-2010); membru al Asociației Internaționale de Filosofie a Dreptului și Filosofie Socială (2002-2015); director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice, Timișoara (2003-2009); director al Romanian Review of Philosophy of Law and Social Philosophy (revista Asociației Internaționale de Filosofie a Dreptului și Filosofie Socială, 2006-2009); senior editor al revistei „Ethos” din Iași (2009-2015). Profesorul Gheorghe Mihai a fost membru în Comisia de drept și științe administrative din cadrul C.N.E.E.A., în perioada 2000-2006.

Printre cărțile sale se numără: „Elemente constructive de argumentare juridică”, Ed. Academiei, București, 1982; „Încercări asupra argumentării”, Ed. Junimea, Iași, 1985 (în coautorat cu Ștefan Papaghiuc); „Psiho-logica argumentării dialogale”, Ed. Academiei, București, 1987; „Introducere în teoria personalității în drept”, Ed. Academiei, București, 1992 (în coautorat cu G. Popescu); „Teoria și filosofia dreptului”, Ed. ALL Beck, București, 1997 (în coautorat cu R.I. Motica); „Retorica tradițională și retorici moderne”, Ed. ALL Beck, București, 1998; „Optima justitia”, Ed. ALL Beck, București, 1999 (în coautorat cu R.I. Motica); „Argumentare și interpretare în drept”, Ed. Lumina Lex, București, 2000; „Teoria generală a dreptului”, Ed. ALL Beck, București, 2001 (în coautorat cu R.I. Motica); „Inevitabilul drept”,  Ed. Lumina Lex, București, 2002; „Fundamentele dreptului”, Ed. C.H. Beck, București, vol. I-II, 2003 (reeditate în 2009); vol. III, 2004; vol. IV, 2005; vol. V, 2006; vol. VI, 2008; „Metoda logică în drept”, Ed. C.H. Beck, București, 2005; „Teoria dreptului”, Ed. C.H. Beck, București, 2003 (ediția I), 2004 (ediția a II-a), 2008 (ediția a III-a); „Leçons de théorie du droit”, Presses des Imprimeries Réunies Lausanne, 2007 (în coautorat cu Lucreția Dogaru); „Întâlniri colocviale privind temeiurile dreptului” (în colaborare cu Ioan Humă), Iași, 2012; „Norma juridică și interpretarea ei”, Ed. Universul Juridic, București, 2015 (în coautorat cu Lucreția Dogaru).

Profesorul Gheorghe Mihai a primit calitatea de membru de onoare al unor organizații științifice, precum și mai multe premii și titluri academice, între care Premiul Uniunii Juriștilor din România în anul 2007, pentru seria de cărți „Fundamentele dreptului” (vol. I-V, Ed. C.H. Beck); din anul 2012, a fost Membru de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române.

Comunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, precum și profesori ai altor universități din România au omagiat, prin contribuțiile publicate în volumul In honorem Gheorghe Mihai (ed. Dana-Maria Diaconu), Universul Juridic, București, 2016, o carieră de 50 de ani dedicată studenților și cercetarii științifice.

Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.