Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

OUG privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public
04.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1105 din data de 27 decembrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public.

Prezenta OUG are drept obiectiv stabilirea cerințelor privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, pentru a permite ca site-urile web și aplicațiile mobile respective să fie accesibile utilizatorilor, în special persoanelor cu dizabilități.

Principiile care stau la baza accesibilității sunt:
a) perceptibilitatea – informațiile și componentele interfeței de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceștia le pot percepe;
b) operabilitatea – componentele interfeței de utilizare și navigarea trebuie să poată fi utilizate;
c) inteligibilitatea – informațiile și exploatarea interfeței de utilizare trebuie să poată fi înțelese;
d) robustețea – întreg conținutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenți utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.

Conținutul site-urilor web și al aplicațiilor mobile care respectă standardele armonizate sau părți ale acestora, ale căror referințe au fost publicate de către Comisia Europeană în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1.025/2012, este considerat a fi în conformitate cu cerințele privind accesibilitatea reglementate la art. 3 (enunțate mai sus), care sunt cuprinse în standardele respective sau în părți ale acestora.

Organismele din sectorul public au obligația de a oferi anual și de a actualiza ori de câte ori este cazul, în termen de 3 zile de la constatare, o declarație privind accesibilitatea detaliată, cuprinzătoare și clară cu privire la conformitatea cu prezenta ordonanță de urgență a site-urilor lor web și a aplicațiilor lor mobile.

OUG prevede expres care sunt site-urile exceptate de la aplicare acestor reglementări; precum și modul de control, supraveghere și sancționare (responsabilă fiind Agenția pentru Agenda Digitală a României – AADR).

Pentru mai multe detalii a se vedea Ordonanța integral.

Intrarea în vigoare: 27 decembrie 2018

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti