Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Modificarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale


09.01.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Energie, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 18 din data de 8 ianuarie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 209/2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2017.

1. La articolul 4 se introduc alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins:
(3) Pentru situațiile prevăzute la alin. (2) și la art. 7 alin. (10), OSD are obligația de a notifica solicitantul în acest sens, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii de racordare la SD.
(4) Prin notificarea prevăzută la alin. (3) OSD îi pune la dispoziție cu titlu gratuit solicitantului următoarele informații:
a) lungimea, diametrul, capacitatea tehnică și regimul de presiune aferente racordului existent care deservește cu gaze naturale imobilul în care se regăsește instalația de utilizare comună;
b) punctul de delimitare dintre racord și instalația de utilizare;
c) date cu privire la tipul contorului, inclusiv dotarea/nedotarea acestuia cu dispozitiv de corecție, care urmează să fie montat la viitorul loc de consum, inclusiv căderea de presiune;
d) presiunea din aval de echipamentul de reglare.
(5) Notificarea prevăzută la alin. (3) stă la baza întocmirii documentației tehnice/proiectului tehnic necesară/necesar execuției instalației de utilizare a gazelor naturale.

2. La articolul 7, alineatul (12) se modifică și va avea următorul cuprins: Punerea în funcțiune a instalației de utilizare prevăzute la art. 4 alin. (2), inclusiv repunerea în funcțiune a instalațiilor de utilizare modificate prevăzute la alin. (10) se realizează conform prevederilor Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 89/2018, și ale Procedurii privind proiectarea, verificarea, execuția, recepția și punerea în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2012.

3. La articolul 17, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: Amplasarea racordului și/sau a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM se stabilește de OSD cu luarea în considerare a punctului de vedere al solicitantului exprimat în cererea de racordare la SD și ținând cont de prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 89/2018.

4. a articolul 24, alineatul (7) se abrogă.

5. La articolul 27, alineatul (1) va avea următorul cuprins: OSD urmărește lucrările de execuție a extinderii și/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuție a gazelor naturale și/sau a racordului cu respectarea prevederilor Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 89/2018; operatorul economic autorizat ANRE, selectat de solicitant, solicită OSD, cu minimum 7 zile lucrătoare înainte de începerea lucrărilor de execuție, un reprezentant în vederea urmăririi lucrărilor.

6. La articolul 29, alineatele (3) și (6) se abrogă.

7. Se introduce articolul 431, cu următorul cuprins:
(1) Pentru obținerea avizului prealabil al ANRE, prevăzut la art. 104 alin. (6) din Lege, necesar extinderii zonei concesionate pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale, din cadrul căreia, pentru cel puțin o localitate, serviciul de distribuție a fost deja concesionat, concedentul/concesionarul/unitatea administrativ-teritorială depune la ANRE o cerere în acest sens.
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) trebuie să conțină următoarele informații:
a) localitatea/localitățile aparținătoare comunei/orașului/municipiului, care face/fac obiectul solicitării;
b) localitatea/localitățile aparținătoare comunei/orașului/municipiului în care serviciul de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale este concesionat și numărul, data de încheiere, precum și părțile contractante ale contractului de concesiune a serviciului de distribuție a gazelor naturale.
(3) Pentru încheierea actului adițional la contractul de concesiune existent, în cazul localităților aparținătoare unităților administrativ-teritoriale care nu sunt incluse în contractele de concesiune aferente acestora, în care operatorul de distribuție a gazelor naturale operează obiective ale sistemului de distribuție la care sunt racordați și puși în funcțiune clienții finali, prevăzut la art. IV din Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, nu este necesar avizul prealabil al ANRE.

Concedenții, unitățile administrativ-teritoriale, operatorii de distribuție a gazelor naturale, operatorii economici și verificatorii de proiecte autorizați/atestați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și solicitanții vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

Intrarea în vigoare: 8 ianuarie 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti