Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

UNJR și AMR solicită investigarea activității din ultimii 8 ani a DNA Oradea
09.01.2019 | JURIDICE.ro

Marți, 8 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România și-au exprimat consternarea și au condamnat ferm practicile abuzive ce transpar din conținutul înregistrărilor recent apărute în spațiul public, din dialogul ce pare a fi o ședinta de lucru a 5 procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, și solicită instituțiilor abilitate să verifice activitatea din ultimii 8 ani a acestei unități de parchet, potrivit unui comunicat.

Din conținutul discuțiilor transpare faptul că procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publică cu care au fost investiți, acționând într-un mod planificat și concertat, au deschis dosare penale judecătorilor din zona cu scopul timorării acestora, pentru a obține soluții care sa le fie favorabile.

Astfel de acțiuni, dacă se dovedesc a fi reale, sunt de natură să deturneze brutal actul de justiție, fiind inadmisibile într-un stat de drept. Ele trebuie, de aceea, investigate cu celeritate și profesionalism, urmând ca, în cazul în care faptele infracționale relatate sunt reale, cei vinovați sa fie deferiți justiției.

Jud. Dana Gîrbovan, președintele UNJR: „Deși vorbim de ani de zile despre derapajele din justiție, deși au apărut numeroase informații în spațiul public despre sute de dosare ce vizau judecători și procurori, ținute deschise ani în șir, despre interceptarea judecătorilor în timpul în care aceștia judecau dosare DNA, despre încălcarea secretului deliberării și anchete făcute cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, este totuși șocant să auzi procurori DNA vorbind în 2018 despre “liniștirea” judecătorilor și faptul că trimiterea în judecată a unor judecători va «băga frica» și în ceilalți judecători. Dacă faptele din discuție se confirmă, o astfel de presiune este cea mai gravă formă de încălcare a independenței justiției, venită din interior și prin folosirea abuzivă și distorsionată a legii chiar de către cei chemați să o apere, fapt ce nu poate rămâne nesancționat.

Jud. dr. Andreea Ciucă: Independența judecătorului nu este un concept de fațadă pe care să-l clamăm de la tribună, în numele legii, atunci când dă bine pentru noi, ca români și ca europeni, ci reprezintă chintesența unui sistem de justiție democratic. Adică adevărat. Deși se pare că, în teorie, toți suntem de acord cu această idee, aplicarea practică a principiului independenței judecătorului, consfințit de legea internă și internațională, ține, nu o dată, de «interpretaăi» personale ce pervertesc fondul acestui principiu. Astfel cum AMR a subliniat în repetate rânduri, lupta anticorupție – obiectiv în sine foarte important prin scopul și finalitatea sa – nu poate fi dusă prin privilegii personale sau legale, prin ocolirea legii sau în disprețul ei. Afirmația referitoare la «liniștirea» exemplificativă a judecătorilor de la curtea de apel, ce reiese din înregistrare, are o gravitate fară precedent și, tocmai de aceea, trebuie verificată cu maximă responsabilitate și seriozitate, iar odată cu aceasta, activitatea celor ce au îndrăznit să o spună. Daca asemenea atitudini nu ni se par nocive înseamnă că nu mai are rost să vorbim despre justiție în România.”


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.