Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații

Ce se mai intampla cu Restituirea Proprietatilor

7 august 2009 | JURIDICE.ro

Anca Oprea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a declarat marti, 4 august 2009, pentru Ziua: “De la inceputul anului, de cand sunt presedinte, au avut loc trei sedinte ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor in care am aprobat un numar de 4154 de dosare. Dar bugetul pe care l-am primit pentru anul 2009 este un buget absolut insuficient, reprezentand aproximativ 10% din cat ar fi necesar.

Pe noi ne preocupa – si asta a fost dorinta mea de cand am preluat acest mandat – sa identificam acele masuri care pot duce la accelerarea procesului de restituiri si despagubiri, sa incercam sa eficientizam aceasta activitate in cadrul Autoritatii.

Ca regula, aceste dosare se iau dupa numarul de ordine, in ordinea depunerii lor. Exista insa si o prevedere legala, care stipuleaza faptul ca, in anumite cazuri speciale – ceea ce inseamna cazuri medicale grave si cazuri sociale – petentii, persoanele indreptatite, pot depune o cerere de prioritate, insotita de actele doveditoare. Legea spune „situatii medicale grave” sau „cazuri sociale grave”.

Am identificat anumite disfunctionalitati de comunicare intre autoritatile locale si cele centrale si am considerat ca este oportuna venirea in sprijinul cetatenilor cu un program de audiente locale extins la nivel national. L-am lansat pe 30 mai, la Maramures. Acest program se desfasoara pe doi piloni principali: in primul rand audientele directe cu cetateanul, cu petentul, care nu beneficiaza de suficiente resurse pentru a se deplasa la sediul Autoritatii pentru a afla date privind propriul dosar si, al doilea pilon, dialogul dintre autoritatile locale si cele centrale, pentru a vedea cu ce dificultati se confrunta acestea. Spre exemplu, o mare problema o avem in directia urmatoare: de foarte multe ori, autoritatile locale ne transmit dosare care sunt ori defectuos intocmite, ori incomplete. Noi le verificam si, in momentul in care observam ca mai multe elemente lipsesc de la dosar, le trimitem inapoi. Ceea ce inseamna ca incepem din nou o corespondenta intre autoritatea centrala si cea locala, care se prelungeste in timp. Este pagubos pentru ambele parti. Noi nu solutionam suficient, petentii asteapta inutil… si tot asa. Pentru a preveni acest lucru am decis ca una din modalitatile prin care aceste probleme ar putea fi prevenite este aceasta: sa ne deplasam direct in teritoriu cu o echipa acreditata a ANRP, condusa chiar de catre presedinte.

Am participat la ultima AGA de la Fondul Proprietatea saptamana trecuta. Ne-am confruntat cu o serie de probleme, situatia nu este usoara deloc. A venit Legea Voiculescu, iar casele nu mai pot fi retrocedate proprietarilor, ci raman la chiriasi.

Am intensificat relatia si cu reprezentantii cultelor religioase si cu cei ai minoritatilor nationale. Incercam sa dam curs si acestor solicitari intr-un mod cat mai eficient. De exemplu, in acest moment, din partea Bisericii Ortodoxe avem 2215 de cereri depuse, Biserica Greco-Catolica are depuse 6723 de cereri la Autoritate, din care solutionate 831, pana in februarie 2009. Cat priveste cultul mozaic, avem 1918 cereri si solutionate 543 de cereri pana acum.”

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice


Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories