BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Augustin Lazăr ref. afirmațiile false privind “rolul” avut în soluționarea unor cauze penale. UPDATE: Precizări ref. cauză cu privire la Președintele României
16.01.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

16 ianuarie 2019: Marți, 15 ianuarie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a adus la cunoștință opiniei publice precizări privind informațiile false lansate de unele instituții media referitoare la “soluționarea” de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei cauze referitoare la Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat.

Dosarul nr. 595/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, privind formularea unui denunţ îndreptat împotriva lui Klaus Werner Iohannis, a fost repartizat unui procuror care l-a şi soluţionat la data de 20.11.2014.

Adresa de comunicare a soluţiei a fost semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în virtutea funcţiei de conducere şi în exercitarea atribuţiilor de reprezentare a unităţii de parchet. În acea perioadă prof. univ. dr. Augustin Lazăr îndeplinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluţia a fost comunicată petentului de către agentul poștal, prin înmânare personal şi sub semnătură, existând în acest sens la dosar dovada de primire întocmită în data de 28.11.2014.  În adresa de comunicare este indicată calea legală expres prevăzută în Cpp şi termenul în care petentul ar fi avut posibilitatea să atace soluţia în situaţia în care ar fi considerat-o nelegală.

Toate aceste precizări sunt necesare în contextul în care se urmăreşte, prin lansarea de informații false şi afirmații calomnioase, acreditarea ideii că procurorul general prof. univ. dr. Augustin Lazăr nu ar fi spus adevărul  atunci când a afirmat că nu a soluţionat niciun dosar privind pe Klaus Werner Iohannis. În realitate, soluția a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanță, iar ulterior soluția a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În mod voit intenționat și tendențios, unele instituții media încearcă să creeze confuzie între cele două etape/documente, urmărind dezinformarea opiniei publice, în condițiile în care, în data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare şi relaţii publice a emis un comunicat de presă în care a prezentat toate aceste informaţii. În plus, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 evidențiază aceeași situație de fapt, precizând că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la  Klaus  Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Din expunerea faptică și cronologică a dosarului menționat anterior, reiese cu claritate faptul că soluția a fost dată de un alt procuror și nu de prof. univ. dr. Augustin Lazăr, care – în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2014 – a semnat doar adresa de comunicare a soluției către reclamant, semnarea corespondenței de acest tip fiind atribuție de serviciu a conducătorului unității de parchet.

***

10 ianuarie 2019: Miercuri, 9 ianuarie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a adus la cunoștință opiniei publice punctul de vedere al prof. univ. dr. Augustin Lazăr, referitor la afirmațiile false privind “rolul” avut în soluționarea unor cauze penale, comunicat.

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr respinge ferm afirmațiile false prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituții media, diligență minimală  de natură profesională,  reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul și de a informa corect opinia publică.

Raportul Inspecției Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluționare a cauzelor referitoare la Klaus – Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat prof. univ. dr. Augustin Lază, în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unități de parchet. Prin Raportul Inspecției Judiciare s-a constatat că denunțurile penale nr. 595/P/2014 și nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către prof. univ. dr. Augustin Lazăr, ce avea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluției către petentă, certificând legalitatea și temeinicia soluției.

Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării  și ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum și în exercitarea atribuțiilor corespunzătoare funcției de conducere, de coordonare și verificare a activității procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozițiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluționare dosarele penale și celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător.”

În ambele cazuri nu au existat situații de incompatibilitate a procurorilor, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale. De asemenea, în calitate de conducător al unității de parchet, domnul  Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții.

Cu referire la afirmațiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise “în timpul alegerilor prezidențiale, pe șestache, în secret, fără să știe nimeni”, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 rețin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituții media pornind de la un raport al Inspecției Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate