Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Avizul ref. propunerea de regulament de instituire a Programului UE de luptă antifraudă
11.01.2019 | Elena ALBU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 10/1 din 10 ianuarie 2019 a fost publicat Avizul nr. 9/2018 referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului UE de luptă antifraudă.

SINTEZĂ

I. Propunerea Comisiei privind Programul UE de luptă antifraudă pentru perioada de programare 2021-2027 include o serie de măsuri menite să ajute statele membre și Uniunea în prevenirea și combaterea fraudelor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, precum și în sprijinirea asistenței administrative reciproce și a cooperării în domeniul vamal și agricol. Deși Comisia a încercat să raționalizeze gestiunea bugetară, există un risc de suprapuneri și de lipsă de sinergii cu măsuri care finanțează acțiuni similare sau identice. Acest lucru pune sub semnul întrebării valoarea adăugată a programului.
II. Elaborarea propunerii nu a inclus o evaluare a impactului exhaustivă și documentată ca atare. Propunerea a fost însoțită de o evaluare ex ante, în conformitate cu Regulamentul financiar. Curtea a constatat însă că Comisia nu a efectuat o evaluare pentru a identifica eventualele suprapuneri și sinergii dintre program și alte acțiuni ale UE și pentru a evalua mai bine valoarea adăugată a acestuia. Așa cum a arătat Curtea în Raportul său special nr. 19/2017, Comisia a constatat că, în cadrul programului Hercule II, s-ar fi putut face mai mult pentru consolidarea cooperării dintre serviciile acesteia pentru a se evita suprapunerile și pentru a se valorifica mai bine sinergiile dintre programe.
III. Propunerea nu prevede rata de cofinanțare, adică procentul reprezentat de contribuția UE la costurile acțiunilor (restul costurilor fiind suportate de statul membru). Acest lucru nu este în conformitate cu Regulamentul financiar. Curtea a recomandat anterior ca rata maximă de cofinanțare să fie stabilită la 50 % pentru componenta „echipamente tehnice” și la 80 % pentru celelalte acțiuni.
IV. Unele dintre obiectivele generale și specifice ale programului nu sunt nici precise, nici măsurabile. Indicatorii de performanță propuși nu sunt suficient de clari și de robuști. Acest lucru contravine Regulamentului financiar și limitează monitorizarea punerii în aplicare, evaluarea rezultatelor și direcționarea eficace a fondurilor către acțiuni care generează valoare adăugată.
V. Curtea recomandă organelor legislative să definească mai bine obiectivele programului și indicatorii care vor fi utilizați pentru a monitoriza punerea sa în aplicare și pentru a evalua rezultatele sale și să solicite Comisiei să efectueze o evaluare pentru a identifica eventualele suprapuneri și sinergii ale programului cu alte acțiuni ale UE și pentru a determina valoarea adăugată a acestuia.
VI. De asemenea, Curtea sugerează ca organele legislative să clarifice frecvența raportării cu privire la performanță, precum și ratele de cofinanțare care trebuie aplicate, și să precizeze că evaluările trebuie să fie efectuate de către un evaluator independent.

Prezentul aviz a fost adoptat de Curtea de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 15 noiembrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate