Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Favorizarea făptuitorului. Schimbarea depoziției de martor


15 ianuarie 2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că se impune achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului reținând în esență că această infracțiune nu poate exista în cazul în care o persoană audiată ca martor a revenit cu modificări asupra depoziției ințiale, în cursul unui proces penal, întrucât pe de o parte, în cazul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, situația premisă constă în comiterea unei fapte prevăzute de legea penală de către o altă persoană, favorizarea infractorului fiind o infracțiune ce are un caracter subsecvent, iar pe de altă parte, procesul inițial în cadrul căruia inculpatul a dat declarația se află încă în curs de judecată, iar până la soluționarea definitivă a cauzei și în lipsa altor elemente care să susțină existența infracțiunii, inculpatul nu poate răspunde penal sub aspectul comiterii infracțiunii de favorizare a făptuitorului. (Decizia nr. 95/A din 13 aprilie 2018, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Anne-Mary Mustiață

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii