TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Reducerea limitelor pedepsei după recuperarea prejudiciului produs prin evaziune fiscală. Excepție de neconstituționalitate respinsă
27.01.2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

În Monitorul Oficial al României, nr. 11 din 4 ianuarie 2019 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 674/2018 din 6 noiembrie 2018, referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Dispozițiile legale criticate pentru neconstituționalitate

Au fost criticate dispozițiile art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale:

Art. 10. Alin. (1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică o sancțiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Alin. (2) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Dispozițiile constituționale presupus încălcate

Art. 16 alin. (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Art. 21 alin. (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Cu privire la critica adusă art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sensul că el contravine prevederilor art. 16 alin. (1) din Constituție în măsura în care este interpretat în sensul că doar inculpații care plătesc integral prejudiciul, prin virarea în bugetul consolidat al statului a sumei echivalente valorii acestuia, beneficiază de reducerea pedepselor ori de aplicarea unor sancțiuni administrative, Curtea Constituțională a reținut că reglementarea unei cauze de reducere a pedepsei pentru făptuitorul care acoperă integral prejudiciul cauzat reprezintă o măsură de politică penală determinată de specificul infracțiunilor de evaziune fiscală, respectiv de necesitatea recuperării, cu celeritate, a sumelor datorate bugetului general consolidat, și nu este de natură să aducă atingere principiului egalității în drepturi, care nu implică tratarea juridică uniformă a tuturor infracțiunilor, ci impune ca la aceleași situații juridice să se aplice același regim, iar la situații juridice diferite tratamentul să fie diferențiat. Cauzele de nepedepsire, respectiv de reducere a pedepselor prevăzute de dispozițiile legale criticate se aplică în mod egal tuturor persoanelor aflate în situația reglementată, deci principiul constituțional al egalității în drepturi nu este încălcat.

Cu privire la critica adusă art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în raport de prevederile art. 21 alin. (3) din Constituția România, Curtea Constituțională a reținut că textul legal criticat nu conține norme de procedură penală, ci o normă de drept substanțial, a cărei aplicare nu poate duce la încălcarea dispozițiilor constituționale privind accesul liber la justiție.

Decizia Curții Constituționale

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Anne-Mary Mustiață

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate