Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Imposibilitatea cenzurării în procedura recursului în casație a sporului nelegal de pedeapsă aplicat. Opinie separată

23.01.2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ
Abonare newsletter
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

Înalta Curte de Casație și Justiție, cu opinie separată, a hotărât că se impunea respingerea recursului în casație declarat de către recurentul inculpat, prin care acesta a invocat că s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege, solicitând pe această cale înlăturarea sporului de pedeapsă nelegal aplicat, întrucât, pe de o parte, aspectele invocate de recurent subsumate cazului de recurs în casație exced cenzurii instanței de recurs, textul art. 438 alin. 1 pct. 12 Cod procedură penală nepermițând cenzurarea oricărui alt aspect de nelegalitate care, în final, ar putea produce consecințe asupra cuantumului pedepsei, ci doar aplicarea unei pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege, iar pe de altă parte, pedeapsa la care a fost condamnat în mod definitiv recurentul inculpat se situează în limitele prevăzute de lege pentru infracțiunile săvârșite de acesta; recursul în casație nu are ca obiect rezolvarea unei acțiuni penale, ci desființarea sentințelor și deciziilor care sunt contrare legii. (Decizia nr. 86/RC.2018, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Anne-Mary Mustiață

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week