Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Imposibilitatea cenzurării în procedura recursului în casație a sporului nelegal de pedeapsă aplicat. Opinie separată
23.01.2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

Înalta Curte de Casație și Justiție, cu opinie separată, a hotărât că se impunea respingerea recursului în casație declarat de către recurentul inculpat, prin care acesta a invocat că s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege, solicitând pe această cale înlăturarea sporului de pedeapsă nelegal aplicat, întrucât, pe de o parte, aspectele invocate de recurent subsumate cazului de recurs în casație exced cenzurii instanței de recurs, textul art. 438 alin. 1 pct. 12 Cod procedură penală nepermițând cenzurarea oricărui alt aspect de nelegalitate care, în final, ar putea produce consecințe asupra cuantumului pedepsei, ci doar aplicarea unei pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege, iar pe de altă parte, pedeapsa la care a fost condamnat în mod definitiv recurentul inculpat se situează în limitele prevăzute de lege pentru infracțiunile săvârșite de acesta; recursul în casație nu are ca obiect rezolvarea unei acțiuni penale, ci desființarea sentințelor și deciziilor care sunt contrare legii. (Decizia nr. 86/RC.2018, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Anne-Mary Mustiață

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO