Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Opinii, SELECTED

Urmările aplicării dispozițiilor relative la recursul compensatoriu

16 ianuarie 2019 | Ion ILIE-IORDĂCHESCU
Ion Ilie-Iordachescu

Ion Ilie-Iordachescu

Decizia CEDO din 2017 privind situatia penitenciarelor din Romania, devenita hotarare Pilot, a precizat ca nu a amendat Romania decat cu suma de 17.850 euro in cazul Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazci, dar a constatat ca modul in care este executata detentia in penitenciarele din Romania contravine normelor CEDO.

De asemenea, prin aceeasi decizie, CEDO a recomandat statului roman sa implementeze cai de “recurs preventiv” si “recurs compensatoriu specific”. Din perspectiva “recursului compensatoriu specific”, Romania urma sa adopte norme care sa ingaduie detinutilor sa obtina indemnizatii adecvate in situatia incalcarii dispozitiei din Conventie relativa la spatiul vital insuficient si/sau a conditiilor materiale precare.

Deoarece Romania a fost condamnata la CEDO pentru conditii improprii de executare a pedepsei cu inchisoare in penitenciare si pentru a evita plata unor despagubiri ca in cazul mentionat, politicienii romani au agreat solutia recompensarii detinutilor printr-o reducere a pedepselor definitive aplicate, urmand ca la fiecare 30 de zile executate sa primeasca o gratificatie de 6 zile. Initial o asemenea masura a fost conceputa de Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei in timpul guvernarii Ciolos, care a propus ca fiecare condamnat sa beneficieze de 3 zile compensatorii pentru fiecare 30 de zile executate intr-o suprafata de cazare mai mica de 3 mp. Parlamentarii, primind proiectul cu asemenea propunere si-au insusit, insa, opinia Consiliului Superior al Magistraturii, procedand la inlocuirea celor 3 zile propuse initial cu 6 zile compensatorii, ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei cu inchisoarea in conditii necorespunzatoare.

Au fost introduse, odata cu adoptarea Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prevederi noi in sensul luarii in considerare a unui beneficiu de 4 zile executate pentru 3 zile de munca in situatia muncii remunerate si de 3 zile executate pentru 2 zile de munca in cazul muncii neremunerate. Acest act normativ a venit cu o reglementare noua privind reglementarea muncii pe timp de noapte in sensul acordarii de 2 zile executate pentru o noapte de munca. De asemenea, s-a stabilit ca persoana condamnata, care renunta la un anumit procent din veniturile obtinute prin munca prestata in favoarea penitenciarului, munca sa se considere neremunerata, urmand sa beneficieze de 3 zile executate pentru 2 zile de munca.

Toate aceste prevederi au diminuat substantial pedepsele aplicate de instantele de judecata, permitand eliberarea detinutilor inainte de termenul de executare a pedepsei aplicate. Printr-o asemenea masura de clementa privind inlaturarea in parte a executarii pedepsei aplicate s-a ajuns la o adevarata “gratiere colectiva”.

Efectele recursului compensatoriu sunt aplicate retroactiv in conditiile in care perioada avuta in vedere la acordarea zilelor considerate ca executate in compensarea cazarii in conditii necorespunzatoare, se calculeaza, in conformitate cu actul normativ in discutie, incepand cu 24 iulie 2012.

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Recursul compensatoriu, aplicat fara un studiu de impact, genereaza probleme grave pentru societatea romaneasca care este incapabila sa integreze persoanele condamnate eliberate din penitenciare. In acelasi sens, aglomerarea judecatoriilor arondate peniteniciarelor cu cereri de liberare conditionata, generate de recursul compensatoriu, a dus la multiple disfunctiuni in activitatea acestor instante. Totodata, se inregistreaza dificultati in privinta supravegherii persoanelor eliberate din partea Serviciului de Probatiune care nu dispune de resursele umane si financiare necesare. Organelor de politie se afla, de multe ori, in situatia imposibilitatii retinerii unor condamnati eliberati care au comis din nou infractiuni. Mai mult, opinia publica a fost recent ingrozita de fapta unei persoane condamnata pentru omor, eliberata in baza recursului compensatoriu, care a comis intr-o perioada relativ scurta o noua infractiune de omor. In mod similar, atentia opiniei publice a fost retinuta de cazul unui violator, condamnat la o pedeapsa redusa care, beneficiind de recursul compensatoriu, a fost pus in libertate si a obtinut si suma de 3000 de euro despagubiri pentru conditii improprii in penitenciar.

Scopul adoptarii recursului compensatoriu nu a fost atins in conditiile in care cele mai multe persoane eliberate s-au intors in penitenciar. Acest experiment legislativ contribuie si el la secatuirea bugetului general consolidat al statului, iar cheltuielile ocazionate de implementarea recursului compensatoriu sunt suportate de toti cetatenii tarii.

Politicienii agrenati in adoptarea acestei legi, departe de a-si asuma responsabilitatea in legatura cu efectele negative produse de aplicarea sa, cauta sa gaseasca diverse pretexte pentru a justifica situatia creata.

Se impune, in mod evident, modicarea Legii nr. 169/2017, in sensul inlaturarii de la beneficiile acestei legi, cel putin, a condamnatilor la pedepsa inchisorii pentru omor, talharie si viol, infractiuni de o periculozitate deosebita. In consens cu aceasta masura, este necesara demararea construirii penitenciarelor, care sa corespunda standardelor prevazute de Consiliul Europei, de la Berceni (Jud. Prahova) si Unguriu (Jud. Buzau), deoarece Guvernul a contractat un imprumut de 177.000.000 euro in acest scop de la C.E.B. (Banca de dezvoltare a Consiliului Europei).

Avocat Ion Ilie-Iordachescu

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories