« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

UNNPR ref. modalitatea de calcul a impozitului datorat de către proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia
16.01.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 15 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a făcut următoarele precizări cu referire la baza legală și modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia și terminologia specifică acestui domeniu, potrivit unui comunicat:

– Terminologia corectă este aceea de „Ghid privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare.” Este incorectă folosirea sintagmelor „grilele notarilor publici” sau „catalog de prețuri imobiliare”, frecvent vehiculate în mass-media.

– „Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt realizate de experți independenți, membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), la cererea și pe cheltuiala camerelor notarilor publici. Necesitatea elaborării acestora decurge din prevederile art.111 alin (5) … din Codul Fiscal, conform căruia “camerele notarilor publici actualizează cel puțin odată pe an studiile de piață care trebuie să cuprindă valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent…”

– Actualizarea valorilor orientative minime din Ghidul elaborat pentru anul 2019 este făcută de experții evaluatori ANEVAR, pe baza studiului de piață realizat pe baza informațiilor de pe piața imobiliară privind cererea și oferta, precum și valorile de piață corespunzătoare proprietăților imobiliare care fac obiectul transferului dreptului de proprietate.

– Camerele notarilor publici nu participă la elaborarea „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”. Prin urmare, notarii publici, Camerele Notarilor Publici și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu sunt abilitați să comenteze în spațiul public pe tema actualizării valorilor din ghiduri.

– Baza legală a elaborării „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” o reprezintă Codul Fiscal, care la art.111 alin (4) prevede:
„Impozitul prevăzut la alin. (1) și (3) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.
(5) Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”

– Valorile orientative minime specificate în „Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt destinate exclusiv uzului notarilor publici, exceptând cazurile specificate în actele legislative în vigoare.

– Referitor la modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară prin acte între vii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Acesta se stabilește prin deducerea din valoarea declarată a tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

 
Secţiuni: Content, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD