JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

UNNPR ref. modalitatea de calcul a impozitului datorat de către proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia

16.01.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Marți, 15 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a făcut următoarele precizări cu referire la baza legală și modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară și al dezmembrămintelor acestuia și terminologia specifică acestui domeniu, potrivit unui comunicat:

– Terminologia corectă este aceea de „Ghid privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare.” Este incorectă folosirea sintagmelor „grilele notarilor publici” sau „catalog de prețuri imobiliare”, frecvent vehiculate în mass-media.

– „Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt realizate de experți independenți, membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), la cererea și pe cheltuiala camerelor notarilor publici. Necesitatea elaborării acestora decurge din prevederile art.111 alin (5) … din Codul Fiscal, conform căruia “camerele notarilor publici actualizează cel puțin odată pe an studiile de piață care trebuie să cuprindă valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent…”

– Actualizarea valorilor orientative minime din Ghidul elaborat pentru anul 2019 este făcută de experții evaluatori ANEVAR, pe baza studiului de piață realizat pe baza informațiilor de pe piața imobiliară privind cererea și oferta, precum și valorile de piață corespunzătoare proprietăților imobiliare care fac obiectul transferului dreptului de proprietate.

– Camerele notarilor publici nu participă la elaborarea „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”. Prin urmare, notarii publici, Camerele Notarilor Publici și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu sunt abilitați să comenteze în spațiul public pe tema actualizării valorilor din ghiduri.

– Baza legală a elaborării „Ghidurilor privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” o reprezintă Codul Fiscal, care la art.111 alin (4) prevede:
„Impozitul prevăzut la alin. (1) și (3) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.
(5) Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”

– Valorile orientative minime specificate în „Ghidurile privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare” sunt destinate exclusiv uzului notarilor publici, exceptând cazurile specificate în actele legislative în vigoare.

– Referitor la modalitatea de calcul a impozitului datorat de proprietarii imobilelor în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară prin acte între vii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Acesta se stabilește prin deducerea din valoarea declarată a tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate