Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil


17 ianuarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 41 din data de 16 ianuarie 2019, au fost publicate Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, din 18.12.2018.

Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizează valoarea coșului minim lunar de consum stabilită de către Comisia de Insolvență la Nivel Central pe baza studiului realizat de către grupul de lucru pentru elaborarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, constituit din reprezentanți ai: Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, Comisiei Naționale de Prognoză, Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, Institutului de Cercetări pentru Calitatea Vieții al Academiei Române, Institutului Național de Statistică și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Elementele constitutive ale coșului minim lunar de consum, precum și valorile asociate acestora sunt prezentate în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele criterii generale.

Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa.

În oricare dintre procedurile de insolvență utilizate, cuantumul cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil poate fi echivalent valorii coșului minim lunar de consum sau poate depăși această valoare în funcție de necesitățile particulare ale fiecărui debitor și membrilor familiei sale ce nu pot fi acoperite de această sumă și a căror satisfacere este imperios necesară pentru a asigura respectarea drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale acestora.

Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul urban și membrii familiei sale în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este:
a) 797 lei pentru fiecare adult;
b) 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul rural și membrii familiei sale în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este:
a) 644 lei pentru fiecare adult;
b) 473 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 339 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Pe lângă sumele prevăzute mai sus, urmează a se ține cont inclusiv și de necesitățile individuale ale fiecărui debitor în parte (ex. în cazul problemelor de sănătate, necesităților speciale în alimentație șamd).

Actul normativ conține următoarele anexe:
1. Anexa nr. 1: Structura cheltuielilor: Tabelul 1. Structura cheltuielilor din cadrul coșului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban, stabilită de către Comisia de Insolvență la Nivel Central pe baza datelor oferite de ICCV și INS; Tabelul 2. Structura cheltuielilor din cadrul coșului minim lunar de consum pentru familiile din mediul rural, stabilită de către Comisia de Insolvență la Nivel Central pe baza datelor oferite de ICCV și INS.
2. Anexa nr. 2: Structura forței de muncă.
3. Anexa nr. 3: Exigențele minimale pentru locuințe conform prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996.

Pentru mai multe detalii a se vedea actul integral.

Intrarea în vigoare:  16 ianuarie 2019.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică