BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Craiova. Obligația instanței de a interpreta clauzele îndoielnice ale tranzacției

21.01.2019 | Alina GAJA

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a decis că, în ipoteza hotărârilor de expedient, instanţa ia act de exercitarea de către părţi a unui act de dispoziţie procesual în vederea stingerii litigiului prin înfăţişarea tranzacţiei, fără a se mai solicita concursul instanţei în vederea soluţionării pretenţiilor deduse iniţial judecăţii. În acest caz, analiza instanţei este redusă la verificarea condiţiilor de fond şi de formă ale tranzacţiei, din moment ce hotărârea care consfinţeşte învoiala părţilor este un contract intervenit între părţi sub auspiciile justiţiei şi anume un contract judiciar. O astfel de hotărâre judecătorească nu este rezultatul unor dezbateri contradictorii, nu stabileşte o situaţie de fapt în funcţie de probele administrate şi nu aplică dispoziţiile legale incidente situaţiei de fapt rezultate din speţă, instanţa luând numai act de exercitarea unui act de dispoziţie şi neintrând în cercetarea drepturilor deduse judecăţii. Aducerea la îndeplinire a obligaţiilor inserate într-o tranzacţie, fiind o problemă de executare, de regulă ulterioară emiterii hotărârii de expedient, cenzura pe care o poate face instanţa la acest moment este verificarea ca angajamentele stabilite în sarcina părţilor să poată fi aduse la îndeplinire în termenii şi condiţiile legii. Curtea reține că tranzacţia, în ceea ce priveşte interpretarea ei, este de strictă interpretare. Totuși, în caz de conflict, rămâne obligaţia instanţei judecătoreşti să interpreteze clauzele îndoielnice ale tranzacţiei. Interpretarea unei clauze care nu este precizată în mod clar, nu contravine principiului forţei obligatorii a contractului. (Decizia nr. 3393 din 15 octombrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel Craiova)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership