Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Înșelăciunea calificată, o infracțiune unică și complexă. Excepție de neconstituționalitate respinsă


29 ianuarie 2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1115 din 28 decembrie 2018, a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 676/2018 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 244 alin. (2) din Codul penal.

Dispozițiile legale criticate pentru neconstituționalitate

Art. 244 alin. (2) din Codul penal: Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Dispoziții constituționale presupus încălcate

Art. 20 (1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte. 

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Cu privire la criticile aduse dispozițiilor art. 244 alin. (2) Cod penal, în măsura în care ar fi interpretate în sensul că infracțiunea de înșelăciune este o infracțiune unică și complexă, care absoarbe în conținutul ei mijlocul fraudulos folosit, astfel încât acesta nu mai poate fi reținut ca infracțiune de sine stătătoare și pedepsit în concurs cu infracțiunea calificată, Curtea a reținut pe de o parte, că legiuitorul Codului penal român nu a acceptat așa-numita teorie a unității între infracțiunea-mijloc și infracțiunea-scop în reglementarea infracțiunii de înșelăciune, iar pe de altă parte, în ceea ce privește dispozițiile art. 20 din Constituție, Curtea a constatat că acestea nu au incidență în cauză, întrucât prevederile legale criticate sunt norme de drept substanțial, și nu de drept procedural.

Decizia Curții Constituționale

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată și constată că dispozițiile art. 244 alin. (2) din Codul penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Avocat Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Anne-Mary Mustiață

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii