TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Abuzul de drept. Excepție de neconstituționalitate respinsă
26.01.2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1116 din 29 decembrie 2018 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 675/2018 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 283 alin. (4) lit. n) și art. 284 din Codul de procedură penală.

Dispoziții legale criticate pentru neconstituționalitate

Art. 283 Cod procedură penală (4) Următoarele abateri săvârșite în cursul procesului penal se sancționează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei: […] lit. n) abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credință a drepturilor procesuale și procedurale de către părți, reprezentanții legali ai acestora ori consilierii juridici.

Art. 284 Cod procedură penală (1) Amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere. […].

Dispoziții constituționale prespupus încălcate

Art. 1 alin. (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Criticile invocate cu privire la dispozițiile art. 283 alin. (4) lit. n) și art. 284 Cod procedură penală au vizat lipsa oricărui criteriu obiectiv în raport de care urmează a se efectua individualizarea concretă a amenzii ce se dorește a fi aplicată, precum și ambiguitatea conceptului de „rea-credință”. Față de aceste aspecte, Curtea Constituțională a reținut, pe de o parte, că prevederile art. 283 din Codul de procedură penală au caracter de norme generale, care se întregesc prin alte norme procedurale, legiuitorul identificând o serie de cazuri de neîndeplinire a obligațiilor procesuale sau de îndeplinire a lor cu nerespectarea exigențelor legale, între care se regăsește și abuzul de drept, constând în exercitarea cu rea-credință a drepturilor procesuale și procedurale, iar pe de altă parte, aceste prevederi nu reprezintă altceva decât o reflectare a exigențelor constituționale referitoare la obligația exercitării drepturilor și libertăților cu bună-credință, care este prezumată de însuși faptul că, prin indicarea unei conduite de urmat, orice alte variante sunt excluse. De aceea, abuzul de drept poate fi considerat un veritabil antonim juridic al bunei-credințe, a cărei dimensiune socială a fost inclusă în cuprinsul normei constituționale de referință, prin îndatorirea de a nu încălca drepturile și libertățile celorlalți (neminem laedere).

De asemenea, Curtea a reținut că amenda judiciară, ca o consecință a abaterii, are rolul de a disciplina comportamentul procesual al participanților la procedura judiciară și al altor terțe persoane în legătură cu procesul, în scopul intrării în legalitate a acestora și al efectuării corecte și la timp a îndatoririlor ce le revin, conținutul normativ al dispozițiilor criticate fiind suficient de clar, precis și previzibil în așa fel încât destinatarul acestora să-și poată adapta conduita la exigențele impuse de legiuitor.

Decizia Curții Constituționale

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. 283 alin. (4) lit. n) și art. 284 din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Avocat Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Anne-Mary Mustiață

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate