Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Întâlnire interprofesională Decanul Baroului Alba – procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și conducerea Curții de Apel Alba Iulia
18.01.2019 | JURIDICE.ro

Joi, 17 ianuarie 2019, Baroul Alba a anunțat că în data de 15 ianuarie 2019, la inițiativa conducerii Curții de Apel Alba Iulia, a avut loc o întâlnire interprofesională la care au participat, potrivit unui comunicat:
– Liviu Odagiu, Președintele Curții de Apel Alba Iulia
– Adrian Hancaș, Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
– Aurelian Mocanu, Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
– Ilie Narița, Procurorul general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia
– dr. Mihai Baco, Decanul Baroului Alba.

Cu această ocazie, conducerea Curții de Apel Alba Iulia a prezentat strategia pentru îmbunătățirea relațiilor interprofesionale dintre cei trei actori al actului de justitie. Un accent important s-a pus pe identificarea disfuncționalităților existente în desfășurarea actului de justiție, în relațiile interprofesionale și găsirea de soluții în vederea eliminării acestora.

Decanul Baroului Alba, av. dr. Mihai Baco, a prezentat principalele disfuncționalități care duc la îngreunarea activității profesionale ale avocaților, cum ar fi:
– lipsa dosarelor în format electronic pentru a putea fi accesate on-line;
– unele instanțe nu dau curs solicitărilor de a fi strigate cu prioritate cauzele cu avocați sau urgențele;
– citarea tuturor cauzelor la instanțe la ora 8.30, ceea ce face imposibilă prezența avocaților în același timp la mai multe instanțe;
– comunicarea actelor procedurale în perioada vacanțelor judecătorești, ceea ce duce la lipsirea avocaților de dreptul la concediu de odihnă;
– cenzurarea, nejustificată uneori, a onorariilor avocațiale;
– atitudinea sfidătoare a unor magistrați față de avocați;
– refuzul unor instanțe de a acorda un program suplimentar la registratură și arhivă pentru avocati.

Conducerea Curții de Apel Alba Iulia a manifestat o mare receptivitate în a soluționa aspectele mai sus menționate. Astfel, conducerea Curții de Apel Alba Iulia a dispus demararea lucrărilor în vederea creării platformei informatice pentru implementarea dosarelor în format electronic, ce va fi funcțional cel mai târziu începând cu data de 1 ianuarie 2020.

De asemenea, problemele sesizate vor fi aduse la cunoștinta șefilor de instanțe unde se manifestă aceste disfuncționalități. Totodată, s-a decis că acest gen de intâlniri să aibă loc periodic, ocazie cu care se vor analiza progresele făcute în eliminarea acestor disfuncționalități și pașii de urmat în vederea eliminării totale a acestora.

Tot cu această ocazie, i s-au adus la cunoștinta Procurorului general al PCA Alba Iulia, Ilie Narița, disfuncționalitățile care se manifestă la unele parchete în relațiile interprofesionale, luându-se măsuri imediate pentru eliminarea acestora.

S-a hotărât, de asemenea, continuarea organizării în comun de conferințe profesionale de către cele trei instituții, succesul precedentelor conferințe organizate în comun justificând pe deplin acest lucru.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.