Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete – 14-18 ianuarie 2019
18.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA. Schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Trimitere în judecată, sechestru aigurător

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților: C. C. I. B., D. S. P., la data faptei și în prezent președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), M. G. D., la data faptei director general în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată, V. L., a data faptei director economic al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, destinației fondurilor europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2009, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanțate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpații Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), D. S. P., M. G. D., beneficiind de sprijinul inculpatei V. L., au schimbat, fără respectarea dispozițiilor legale, destinația fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinații ce nu erau aferente proiectelor, în funcție de anumite necesități ale C.C.I.B.

Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanțare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și a fost utilizată pentru: plata unor obligații către bugetul de stat, plăți către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum și pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte.

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a restituit suma de 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizați în alte destinații decât cele prevăzute în proiect.

Ministerul Educației Naționale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui imobil ce aparține Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Anterior, cei patru inculpați au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în alte două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatele nr. 1350 din 01 octombrie 2014 și nr. 776 din 8 august 2017).

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT Pitești. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism. Percheziții domiciliare

La data de 16.01.2019, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești efectuează un număr de unsprezece percheziții domiciliare pe raza județelor Argeș și Maramureș, la locuințele a nouă suspecți (majoritatea din Câmpulung, jud. Argeș), cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism, simultan fiind efectuate 2 percheziții domiciliare de către autoritățile judiciare din Cantonul Vaud, Elveția.

În cauză există suspiciunea rezonabila că, în perioada octombrie 2016 – octombrie 2017, suspecții au racolat prin inducere în eroare, folosind metoda loverboy, zece tinere cu o situație materială precară, pe care le-au transportat în orașul Lausanne, Elveția, unde le-au constrâns să se prostitueze stradal chiar și în condiții de ger extrem ori atunci când aveau probleme de sănătate, supraveghindu-le activitatea de racolare a clienților. Majoritatea suspecților deveneau agresivi atunci când erau nemulțumiți de sumele de bani câștigate de către persoanele vătămate, pe care și le însușeau în cvasitotalitate, ori atunci când considerau că acestea petrec prea mult timp cu un client.

Printre persoanele exploatate se află și o tânără care a fost cumpărată de trei dintre suspecți de la un suspect, care o recrutase prin metoda loverboy.

La data de 30.11.2016, una dintre tinerele exploatate a fost ucisă de către un client, prin aplicarea a 26 de lovituri de cuțit, cadavrul acesteia fiind transportat și abandonat într-o pădure din apropierea orașului francez Becanson, situat la granița cu Elveția.
În urma cercetărilor efectuate in cauza, a rezultat că, din activitatea infracțională, membrii grupului au obținut peste 2 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 de persoane.

Pentru probarea activității infracționale au fost organizate întâlniri de coordonare la sediul Eurojust, Haga, precum și în Elveția și în România, împreună cu autoritățile judiciare din Elveția, în urma cărora a fost încheiat un Acord de Echipă Comună de Anchetă.

Sprijinul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuata cu sprijinul I.J.J. Argeș.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT Constanța. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare, reținere, propunere de arestare preventivă

În ziua de 15.01.2019, procurorii D.I.I.C.O.T.- Serviciul teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Constanța au efectuat 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Constanța, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă, că o persoană de sex masculin, în vârstă de 47 de ani, din municipiul Constanța a pus în vânzare diferite cantități de droguri de risc, respectiv cannabis, pe care îl producea într-un apartament situat în cartierul Tomis III. Cu ocazia percheziției domiciliare a fost identificată o cultură indoor de cannabis, ajunsă la maturitate, formată din 27 plante, cântărind circa 5 kg masă vegetală verde. Tot cu această ocazie au mai fost identificate și indisponibilizate: un cântar electronic de precizie, câteva sute de pliculețe autosigilante neutilizate, mai multe zeci de muguri de cannabis în diferite stadii de uscare, o instalație automatizată de iluminat și una de ventilat, precum și îngrășăminte necesare dezvoltării plantelor avute în cultură.

La data de 15.01.2018, procurorii DIICOT- Serviciul teritorial Constanța au dispus reținerea inculpatului pentru o perioada de 24 de ore, în cursul zilei de astăzi urmând să fie prezentat Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT. Trafic de persoane, proxenetism, influențarea declarațiilor, instigare la influențarea declarațiilor, spălarea banilor, favorizarea făptuitorului. Trimitere în judecată

La data de 14.01.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată inculpaţilor: S. M., F. F., N. C. M., S. J. I., B. F., I. N. O. I., S. M.-O, J. A.-B., P. S.-L., N. P.-E., N. E. şi S. G., pentru săvîrşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată, proxenetism în formă continuată, influențarea declarațiilor în formă continuată, instigare la influențarea declarațiilor, spălarea banilor în formă continuată, favorizarea făptuitorului în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că în perioada 2012-2018 inculpații S. M., S. J. I., F. F., N. C. M. și B. F., au recrutat, prin metoda loverboy, mai multe persoane de sex feminin, în scopul exploatării ulterioare prin obligare la practicarea prostituției.

S-a reţinut că, prin aceasta metodă, recrutorii intră în cercul de prieteni ai victimei sau în contact direct cu aceasta, îi câștigă încrederea, oferindu-i o variantă „mai bună” a vieții, reușind să satisfacă necesitățile emoționale ale acesteia și ajungând astfel să aibă un control total asupra ei, folosind diverse tactici manipulative. Recrutorul iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire şi astfel îi câştigă încrederea. Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile, fete cărora le poate câştiga încrederea, ajungând în final să fie o persoană de suport pentru victimă şi chiar pentru familia acesteia. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani, însă ulterior, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o convinge să facă orice i se solicită. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii, sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este nereal, întrucât scopul final este acela ca traficantul să strângă bani pentru sine. Metodă aplicată este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să iasă din procesul de trafic. Recrutorul reuşeşte să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere.

După inducerea în eroare a victimei, prin tehnica de mai sus, traficantul o transportă în afara țării și o determină să practice prostituția, aceasta fiind pusă în fața unei realități dure, incapabilă să reziste presiunilor acestuia. Treptat, adesea prin acte de violență fizică de o mare atrocitate, victima este redusă la condiţia de simplă „marfă” şi practic dezumanizată, fiindu-i afectate sentimentele cele mai profunde, în majoritatea situaţiilor trauma suferită marcându-i întreaga evoluţie.

Tehnica „loverboy” a fost aplicată cu succes de către inculpații sus-menționați, care, în maniera anterior evocată, au reușit să determine un număr semnificativ de victime să practice prostituția în folosul lor, recurgând în acest scop la constrângeri psihice și acte de violență fizică. S-a reţinut faptul că victimele erau menţinute într-o permanentă aservire faţă de inculpaţi, prin „rechiziționarea” documentelor de identitate și a telefoanelor mobile personale, fiind izolate total de familie și trecute sub controlul total al inculpaților, care le-au transportat și le-au supravegheat inclusiv în locurile unde acestea practicau prostituția.

Pentru a disimula proveniența ilicită a sumelor de bani dobândite prin exploatarea victimelor, inculpații au dezvoltat tehnici de spălare a produsului infracțional, constituind depozite bancare și „investind” banii în autoturisme de lux sau în achiziții imobiliare, încercând să confere aparența de legalitate a deținerii acestora.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2012-noiembrie 2016 inculpatul S. M. a obținut, din exploatarea victimelor prin obligare la practicarea prostituției pe teritoriile Italiei, Spaniei, Germaniei și Austriei, suma de aproximativ 1.577.480 euro.

De asemenea, s-a stabilit că , în perioada 2014-noiembrie 2016, inculpatul S. J. I. a obținut, din exploatarea victimelor prin obligare la practicarea prostituției pe teritoriile Germaniei și Austriei, suma de aproximativ 697.000 euro.

După momentul în care activitatea infracțională a inculpaților pe acest palier a fost devoalată, aceștia au recurs la metode de convingere a două dintre victime de a-și retracta sau de a nu da declarații incriminatoare împotriva lor, cărora le-au fost promise, în acest scop, bunuri sau sume de bani.

De asemenea, infracțiunea de favorizarea făptuitorului a fost reținută și în cazul unui avocat,inculpatul P. S.-L., care începând cu data de 16.05.2017 și până în luna februarie 2018 inclusiv, l-a ajutat în mod constant pe inculpatul S. M., prin încercarea de a influența victimele traficului de persoane, pentru a le determina să-și retracteze depozițiile, toate în scopul de a zădărnici urmărirea penală desfășurată în dosarele instrumentate împotriva acestuia.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT. Trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc şi operațiuni ilegale cu precursori de droguri. Trimitere în judecată

La data de 10.12.2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului A. Y., cetățean turc,pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc şi operațiuni ilegale cu precursori de droguri.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că la data de 21.08.2018, în jurul orei 05,50 inculpatul A. Y s-a prezentat la controlul de frontieră de la P.T.F Nădlac II – Csanadpalota, jud. Arad, pe sensul de intrare în România, în calitate de șofer al unui ansamblu rutier înmatriculat în Georgia, format din cap tractor și semiremorcă.

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpatul este angajat în calitate de șofer la o societate comercială cu sediul în Batumi – Georgia, societate care are ca obiect de activitate transportul de mărfuri. 

Astfel, societatea comercială fiind în derularea unor contracte comerciale cu o altă societate de intermediere transporturi, a efectuat un transport legal cu mărfuri pe ruta Germania (două societăţi comerciale, în calitate de importatori de cupru) – Turcia, mărfurile transportate fiind ansambluri destinate fixării cuprului, proces tehnologic care s-ar fi desfășurat în Turcia, firma aflată pe teritoriul acestei țări, fiind exportatoare de cupru, autovehiculul implicat în acest transport licit fiind cel condus de către inculpatul A. Y.

În urma controlului ansamblului rutier organele poliției de frontieră au depistat, sub patul șoferului amplasat în cabina capului tractor, o geantă din material textil, de culoare neagră, în care se aflau 20 pachete având logo-ul ”DIAMOND, care conțineau cantitatea de 20018,7 grame cocaină.

De asemenea, în semiremorcă au fost identificate 5 (cinci) recipiente (butoaie), protejate cu armură metalică și material OSB, cu capacitate de 1000 litri fiecare, care conțineau cantitatea totală de 5000 litri anhidridă acetică.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT Bistrița-Năsăud. Constituire unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc și de mare risc, fără drept. Percheziții domiciliare, reținere, propunere de arestare preventivă

În data de 17 ianuarie 2019 procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa–Năsăud, cu sprijinul SCCO BN, au efectuat prinderea în flagrant a 3 persoane de sex masculin, cetățeni români, în Punctul de trecere al frontierei Borș – România, imediat după ce acestea au trecut frontiera din Ungaria în România, introducând astfel pe teritoriul României, fără drept, cantitatea de 17,6 kg cannabis și 354,3 grame cocaină, droguri ascunse în interiorul autoturismului cu care se deplasau.

Cele 3 persoane au fost conduse la sediul Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa–Năsăud pe baza mandatelor de aducere, fiind suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat – prev. de art. 367 alin. 1 și 2 din C.pen, trafic de droguri de risc – prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.pen. şi introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc și de mare risc, fără drept – prev. de art. 3 al. 1 și 2 din Legea nr. 143/2000.

La aceeași dată, procurorii DIICOT– Biroul Teritorial Bistriţa–Năsăud, cu sprijinul SCCO BN, au efectuat, în aceeași cauză penală, 10 percheziții domiciliare la locuința a 4 suspecți și a altor persoane implicate în săvârșirea de infracțiuni de trafic de droguri.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, la locuințele în cauză au fost descoperite alte cantități de droguri de risc – canabis și mare risc – cocaină, care au fost ridicate în vederea cercetărilor.

De asemenea, au fost descoperite și indisponibilizate în vederea cercetărilor sume de bani, bijuterii, aparatură electronică (telefoane mobile, laptop-uri etc.) despre care există date că au fost folosite la săvârșirea infracțiunilor sau provin din săvârșirea acestora sau din valorificarea produsului infracțional, precum și 3 autoturisme bănuite că ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor.

Cei trei inculpati prinși în flagrant, precum și un al patrulea inculpat, au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa–Năsăud, urmând a fi prezentați în cursul zilei de 18.01.2019 judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO BN, IPJ Bistrița-Năsăud, BCCO Cluj Napoca, SCCO Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud, SAS Bistriţa-Năsăud.

Până la soluționarea definitivă a cauzei, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti