Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Inadmisibilitatea rolului dual al procurorului. Excepție de neconstituționalitate respinsă
04.02.2019 | Andreea COMAN, Anne-Mary MUSTIAȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Anne-Mary Mustiață

Anne-Mary Mustiață

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 44 din 17 ianuarie 2019, a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 665/2018 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 65 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală, precum și ale art. 338 din Codul de procedură penală.

Dispoziții legale criticate pentru neconstituționalitate

Art. 64 alin. (1) Judecătorul este incompatibil dacă: […] e) a efectuat, în cauză, acte de urmărire penală sau a participat, în calitate de procuror, la orice procedură desfăşurată în faţa unui judecător sau a unei instanţe de judecată.

Art. 65 alin. (1) Dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a)-d) şi f) se aplică procurorului şi organului de cercetare penală.

Art. 338 Cod procedură penală Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire și să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea un exemplar al ordonanței.

Dispoziții constituționale presupus încălcate

Art. 16 alin. (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Cu privire la criticile aduse dispoziților art. 65 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală și art. 338 Cod procedură penală în măsura în care ar fi interpretate în sensul că procurorul promovat ca prim-procuror, care a efectuat, în cauză, acte de urmărire penală sau a participat, în calitate de procuror, la orice procedură desfășurată în fața unui judecător sau a unei instanțe de judecată, nu ar fi incompatibil să soluționeze o plângere pe care el însuși a respins-o anterior, dezechilibrul în fața legii producându-se și din cauza lipsei oricărei sancțiuni în situația în care plângerea formulată nu este soluționată în termenul prevăzut de lege, Curtea Constituțională a reținut pe de o parte că, prevederile criticate garantează imparțialitatea judecătorului, ipoteză neaplicabilă în situația promovării procurorului în funcția de prim-procuror, iar pe de altă parte, principiul egalității prevăzut de Constituție pentru cetățeni nu poate, prin extensie, să primească semnificația unei egalități între cetățeni și autoritățile publice, termenul de 20 de zile, reglementat de art. 338 din Codul de procedură penală fiind un termen de recomandare, reglementare prin care legiuitorul a urmărit să dea eficiență dreptului de acces liber la justiție, întrucât sesizarea judecătorului de cameră preliminară poate avea loc și în lipsa unei soluții a procurorului.

De asemenea, Curtea a constatat că situația vizată își poate avea sediul materiei în dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, care reglementează un caz de incompatibilitate cu o sferă largă de incidență, de natură să acopere „aparența de incompatibilitate” (lipsa aparenței de imparțialitate), consacrată jurisprudențial de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia Curții Constituționale

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. 65 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală, precum și ale art. 338 din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Avocat Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Anne-Mary Mustiață

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO