BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

UNJR denunță condamnarea la închisoare a deținătorului premiului Vaclav Havel

19.01.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a anunțat că denunță condamnarea, pe data de 18 ianuarie 2019, a judecătorului Murat Arslan la 10 ani închisoare pentru motive exclusiv politice, dat fiind că a fost președintele celei mai mari asociații a judecătorilor și procurorilor turci, poziție din care a militat continuu pentru apărarea democrației și respectarea drepturilor omului în Turcia, potrivit unui comunicat.

Pretextul condamnării a fost ca ar fi fost “membru într-o organizație teroristă armată.

Procesul lui Murat Arslan s-a desfășurat cu încălcarea normelor de procedură penala, acesta fiind lipsit de un proces echitabil și de o instanță independentă, arată MEDEL într-un comunicat publicat după aflarea condamnării.

Ca urmare a activității neobosite a lui Murat în vederea apărării drepturilor omului și a unei justiții independente în Turcia, pe data de 9 octombrie 2017, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a acordat lui Murat Arslan premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului.

Dana Gîrbovan, președinte UNJR – afiliată MEDEL: „Premiul Vaclav Havel – ce onorează și răsplătește acțiunile deosebite ale societății civile în apărarea drepturilor omului – a fost decernat în 2017 lui Murat Arslan, un judecător închis în închisorile turce pentru acțiunile sale în apărarea unei justiții independente. Am spus atunci că «premiul primit de Murat Arslan este o primă recunoaștere de către Europa a luptei pe care judecătorii din Turcia o duc, o recunoaștere căreia trebuie să i se adauge un sprijin pe măsura». Din pacate, acest sprijin nu a venit, politicienii europeni rezumându-se doar la a repeta slogane și discursuri sterile. Condamnarea judecătorului Murat la o pedeapsă atât de grea și nedreaptă este măsura eșecului și imposturii instituțiilor europene în apărarea libertății, democrației, drepturilor omului și a domniei legii.

Îl cunosc personal pe Murat, am participat împreuna la conferințe, seminarii și întâlniri internaționale ale asociațiilor. L-am auzit vorbind public, în țara sa și în afară, pericolul la adresa statului de drept din Turcia. Murat este un om care nu și-a pierdut curajul de a sta drept și promova, chiar cu riscul vieții, valori care pentru foarte mulți politicieni au devenit doar slogane: drepturile omului, justiție independentă, stat de drept/domnia legii. Este o zi grea pentru fiecare dintre noi, prietenii și colegii lui Murat, dar este și o zi tristă pentru fiecare cetățean ce crede în valorile Europei. Alături de Medel, UNJR va continua toate demersurile internaționale pentru eliberarea judecătorilor și procurorilor turci închiși pe nedrept. Nu în ultimul rând, lupta lor este o inspirație pentru fiecare dintre noi să nu abdicăm nici o clipă de la apărarea democrației, independenței justiției și respectarea drepturilor omului.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week