Secţiuni » Life
Life

ARTMARK. Două reședințe boierești din preajma Bucureștiului își caută proprietari


20.01.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Life
JURIDICE - In Law We Trust

Conacul Procopie Casotta

La mai puțin de 70 de km de București, într-un sat care a ajuns să îi poarte numele, întâlnim unul din cele mai frumoase conace din proximitatea Capitalei. Început în jurul anului 1872 și finalizat în 1888, Conacul Casota este construit în maniera conacelor rurale franțuzești de secol XIX, care utilizau motive și teme arhitecturale inspirate din castelele de pe Valea Loirei. Destul de bogat decorată, clădirea are în centru un turn înalt, cu acoperiș ascuțit, care oferă o vedere panoramică a satului şi a câmpiei Bărăganului. Acoperişul conţine elemente de inspiraţie barocă, iar balustradele balcoanelor şi casei scărilor sunt confecționate din fier forjat de foarte bună calitate. Stâlpii din lemn sculptat, cu interesante modele ţărăneşti, sprijină culoarul acoperit care leagă conacul de clădirea servitorilor, potrivit ARTMARK.

Conacul este construit pe patru nivele, astfel: un subsol mare, din piatră și bolți din cărămidă, perfect pentru o cramă, cu acces atât din interior câr și din exterior; parterul și primul etaj, cu paisprezece camere de primire și de locuit, precum și terase; camera din turn, cu un cochet balcon și o mansardă spațioasă open-space, care poate fi transformată în spațiu locuibil. În casa servitorilor găsim de asemenea încă 8 camere.

La mijlocul secolului al XIX-lea, serdarul de origine aromână Athanasie Casotta este atestat prima dată ca proprietar, iar fiii acestuia, Alexandru şi Procopie, sunt menţionaţi ca moştenitori în jurul anilor 1870. Procopie Casotta, fire filantropă, donează în 1910 moşia sa către Eforia Spitalelor Civile, cu obligaţia ca din uzufructul ei să se construiască un spital şi o şcoală. În perioada interbelică, moşia se găseşte în proprietatea Ministerului Instrucțiunii şi Cultelor, iar clădirea conacului care este folosită drept dormitor pentru elevii Școlii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”. Donarea moşiei către o instituţie a statului salvează de la naţionalizare domeniul, păstrându-i funcţiunea chiar şi după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2006, moşia trece în proprietate privată şi, în prezent, conacul se află într-un proces laborios de restaurare.


Preț de pornire: 275.000 €
Estimare: 350.000 € – 500.000 €

Conacul Oteteleșanu, stil Neoclasic 

Foarte aproape de București, într-un decor parcă rupt din basmele copilăriei, marginit de râul Argeș și învecinat cu pădurile vechii Valahii, găsim un conac cu un farmec aparte, care pare a avea multe de povestit. Construit cel mai probabil între 1890-1895 (conform arhitectului A. Crăciunescu), Conacul Oteteleșanu poartă numele primului proprietar, Alexandru, nepotul lui Ioan (Iancu) Oteteleșanu, important om politic al României anilor 1850-1870, una din cele mai înstărite și marcante figuri ale Bucureștiului acelor vremuri. Conacul este construit în stilul specific arhitecturii franceze de sfarșit de secol XIX, când o campanie de construire de școli și primării a reluat cu insistență arhitectura castelelor de secol XVII. Ancadramentele și bosajele de colț sunt elemente specifice acestui current, în timp ce plastica fațadelor se bazează pe rolul compozițional al cărămizii aparente, tencuită doar în zonele de colț, la soclu, brâu, cornișă și ancadramente. Un rol important îl jucau și piesele de lemn ale cornișei, sculptate decorativ (capetele de căpriori, consolele și traforurile). Din păcate, ca și tencuielile decorative dealtfel, au suferit degradări importante, o mare parte din ele fiind deja pierdute, potrivit ARTMARK.

Destul de degradată, atât în exterior cât și la interior, construcția va necesita un proiect de reabilitare pentru a impresiona din nou. Clădirea are o suprafață construită de 800 mp și o structură de S+P+1E+ pod, iar terenul are mai bine de 15.000 de mp și coboară până pe malul Argeșului. Tocmai de aceea, investiția în reabilitarea acestei proprietăți îi poate da o valoare deosebită, cu multiple posibilități de destinație: casă de vacanță, pensiune sau boutique-hotel, centru de evenimente, azil de bătrâni sau clinică de recuperare. Un atu important este proximitatea Bucureștiului – conacul se gasește la doar 29 Km de Piața Victoriei – dar și accesibilitatea, pentru că se află la doar cateva minute de ieșirea de pe autostrada A1, cu acces direct din drumul principal.


Preț de pornire: 360.000 €
Estimare: 400.000 € – 500.000 €

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro