Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Comunicat: Declaraţia politică a celor 22 de state membre ale UE privind Tratatele Bilaterale la Investiţii
17.01.2019 | Aleksandra VONICA

JURIDICE - In Law We Trust
Aleksandra Vonica

Aleksandra Vonica

Statele membre ale Uniunii Europene au emis o declarație (din data de 15 ianuarie 2019) referitoare la consecințele deciziei Curții Europene de Justiție privind cazul Achmea în legătură cu Tratatele Bilaterale privind Investițiile (TBI) intracomunitare.

În declarația politică iniţiată şi semnată de cele 22 de guverne, printre care, evident, şi România, sunt subliniate modalităţile prin care semnatarii se angajează să ia măsuri pentru a rezilia tratatele bilaterale de investiţii[1], să-şi folosească influenţa pentru a notifica tribunalele arbitrale cu privire la ne-arbitrabilitatea cererilor din TBI şi TCE ca state gazdă sau state ale reclamanţilor, precum şi să solicite anularea sau neexecutarea unor astfel de decizii arbitrale.

Trebuie remarcat faptul că declaraţia formuleză în mod expres intenţia de a notifica „comunitatea investitorilor” cu privire la evenimentele viitoare rezumând, astfel:

„no new intra-EU investment arbitration proceedings should be initiated.”

Totuşi, au existat şi state care au avut o opinie separată (una susţinută de Luxemburg, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Malta, iar alta de Ungaria) în special în privinţa hotărârii Achmea şi prevederile TCE.

Într-un comunicat de presă, disponibil aici, Comisia Europeană a acordat o atenţie sporită şi a susţinut decizia statelor membre de a-şi rezilia TBI-urile, însă şi-a exprimat regretul că nu toate statele membre consideră arbitrajul iniţiat în temeiul TCE, a fi ilegal în conformitate cu legislaţia UE.

Declaraţiile le puteţi găsi aici.

Urmează să revenim cu mai multe detalii şi analize într-un timp cât mai scurt.


[1] Statele membre au stabilit un termen limită pentru rezilierea acestor tratate bilaterale de investiţii – 6 decembrie 2019.


Aleksandra Vonica

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.