Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Dolj. Constituirea servituții legale de trecere
22.01.2019 | Cornelia DĂROI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Tribunalul Dolj a hotărât că este excesiv ca pentru exploatarea unui teren care are suprafața de 600 mp, iar lățimea parcelei măsoară 6 ml, cum a stabilit expertul tehnic, să se impună fondului aservit o sarcină asupra a 133 mp, respectiv să se constituie o servitute de trecere având lățimea de 3,5 metri, pentru accesul cu vehicule mecanice de mare tonaj. Categoria de folosință a terenului (arabil intravilan) și dimensiunile acestuia (care nu permit, de exemplu, manevra de întoarcere a unui utilaj agricol de dimensiuni medii și nici culturi agricole extinse), sunt criterii care determină instanța de apel să aprecieze că reclamantei îi este suficientă o cale de trecere pe terenul apelantului, având lățimea de numai 1,5 metri, așa cum expertul a propus în raportul de expertiză. La constituirea servituții legale de trecere, trebuie să se aleagă trecerea prin locul care ar provoca cea mai redusă pagubă pentru acela pe al cărui fond urmează a fi deschis terenul chiar dacă, în principiu, se recomandă trecerea cea mai scurtă. Ca urmare, la stabilirea concretă a drumului de trecere trebuie să se țină seama în aceeași măsură de interesele obiective și subiective ale proprietarului fondului aservit, ca și de nevoia celui care reclamă trecerea, pentru că numai astfel se poate garanta utilizarea netulburată a servituții și respectarea sa de bunăvoie.(Decizia civilă nr. 1800 din 24 septembrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Dolj)

Cornelia Dăroi

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti