Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Dolj. Constituirea servituții legale de trecere


22 ianuarie 2019 | Cornelia DĂROI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Tribunalul Dolj a hotărât că este excesiv ca pentru exploatarea unui teren care are suprafața de 600 mp, iar lățimea parcelei măsoară 6 ml, cum a stabilit expertul tehnic, să se impună fondului aservit o sarcină asupra a 133 mp, respectiv să se constituie o servitute de trecere având lățimea de 3,5 metri, pentru accesul cu vehicule mecanice de mare tonaj. Categoria de folosință a terenului (arabil intravilan) și dimensiunile acestuia (care nu permit, de exemplu, manevra de întoarcere a unui utilaj agricol de dimensiuni medii și nici culturi agricole extinse), sunt criterii care determină instanța de apel să aprecieze că reclamantei îi este suficientă o cale de trecere pe terenul apelantului, având lățimea de numai 1,5 metri, așa cum expertul a propus în raportul de expertiză. La constituirea servituții legale de trecere, trebuie să se aleagă trecerea prin locul care ar provoca cea mai redusă pagubă pentru acela pe al cărui fond urmează a fi deschis terenul chiar dacă, în principiu, se recomandă trecerea cea mai scurtă. Ca urmare, la stabilirea concretă a drumului de trecere trebuie să se țină seama în aceeași măsură de interesele obiective și subiective ale proprietarului fondului aservit, ca și de nevoia celui care reclamă trecerea, pentru că numai astfel se poate garanta utilizarea netulburată a servituții și respectarea sa de bunăvoie.(Decizia civilă nr. 1800 din 24 septembrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Dolj)

Cornelia Dăroi

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii