BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Dolj. Constituirea servituții legale de trecere

22.01.2019 | Cornelia DĂROI
Abonare newsletter
Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

Tribunalul Dolj a hotărât că este excesiv ca pentru exploatarea unui teren care are suprafața de 600 mp, iar lățimea parcelei măsoară 6 ml, cum a stabilit expertul tehnic, să se impună fondului aservit o sarcină asupra a 133 mp, respectiv să se constituie o servitute de trecere având lățimea de 3,5 metri, pentru accesul cu vehicule mecanice de mare tonaj. Categoria de folosință a terenului (arabil intravilan) și dimensiunile acestuia (care nu permit, de exemplu, manevra de întoarcere a unui utilaj agricol de dimensiuni medii și nici culturi agricole extinse), sunt criterii care determină instanța de apel să aprecieze că reclamantei îi este suficientă o cale de trecere pe terenul apelantului, având lățimea de numai 1,5 metri, așa cum expertul a propus în raportul de expertiză. La constituirea servituții legale de trecere, trebuie să se aleagă trecerea prin locul care ar provoca cea mai redusă pagubă pentru acela pe al cărui fond urmează a fi deschis terenul chiar dacă, în principiu, se recomandă trecerea cea mai scurtă. Ca urmare, la stabilirea concretă a drumului de trecere trebuie să se țină seama în aceeași măsură de interesele obiective și subiective ale proprietarului fondului aservit, ca și de nevoia celui care reclamă trecerea, pentru că numai astfel se poate garanta utilizarea netulburată a servituții și respectarea sa de bunăvoie.(Decizia civilă nr. 1800 din 24 septembrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Dolj)

Cornelia Dăroi

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Tribunalul Dolj. Constituirea servituții legale de trecere”

  1. Vasile BLOJ spune:

    Frumos articol, felicitari Cornelia Daroi 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week