Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Unirii Principatelor Române
24.01.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Ziua Unirii Principatelor Române este marcată, anual, la data de 24 ianuarie.

24 ianuarie 1859 este data la care a avut loc Mica Unire a Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Alegerea sa a produs în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

În 2016 Camera Deputaţilor a adoptat legea privind declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi liberă nelucrătoare. Proiectul de lege modifică alineatul 1 al articolului 139 din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii prin care Ziua Unirii Principatelor Române este declarată zi nelucrătoare adăugându-se celorlalte sărbători legale.

Anul acesta românii sărbătoresc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu ocazia acestei mari sărbători, la Iași se va organiza primul mare eveniment după Centenar. Pe lângă obișnuitele manifestări pregătite pentru data de 24 ianuarie 2019, Iașiul se pregătește să întâmpine vizita președintelui României, Klaus Iohannis.

La București, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” organizează astăzi, 24 Ianuarie 2019, între orele 10:00-14:00, o manifestare istorico-militară, cu participarea asociațiilor de reconstituire istorică care abordează epoca respectivă. În speranța că starea vremii o va permite, activitatea se va desfășura în curtea muzeului și va consta în festivatea de deschidere în prezența grupurilor de reconstituire istorică, urmată de ceremonia depunerii unor coroane de flori la busturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al primului-ministru Mihail Kogălniceanu. În continuare, grupurile de reconstituire istorică vor efectua prezentări de uniforme și echipament militar de epocă, demonstrații de instrucție de front și tactică, în conformitate cu regulamentele militare ale perioadei respective.

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis spre vizită între orele 10,00 şi 18,00, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic îşi propune să marcheze Mica Unire prin amenajarea în interiorul emblematicului monument a unei expoziţii consacrate celebrării evenimentului istoric ce a avut loc pe 24 Ianuarie 1859. Expoziţia conţine o serie de tablouri care prezintă portrete ale legendarelor personalităţi ale istoriei noastre (Decebal, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Carol I, Ferdinand, Mihai I) iar aticul monumentului Arcul de Triumf găzduieşte planşele unei veritabile „lecţii de istorie” în text şi imagini, ce descriu Unirea de la 24 ianuarie pe înţelesul tuturor.

Viorica Dăncilă, premierul României, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei și Țării Românești.
Aristocrația noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale și politice, precum și cea mai mare parte a populației, au reușit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unității naționale românești, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 și desăvârșite cu Marea Unire din 1918.
Am avut de partea noastră un context extern favorabil, state europene-prietene, dar, mai ales, am avut elite românești remarcabile, care au crezut în destinul românesc, și o voință populară extraordinară de a ”seca Milcovul”, de a șterge barierele între român și român.
Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România și în resursele inepuizabile ale ființei românești. Avem experiența coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie și în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obținută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparține. Această pagină de istorie și idealul de unitate al înaintașilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul națiunii române, pentru evoluția noastră ca societate modernă, atașată valorilor europene, în care drepturile și libertățile sunt respectate și apărate, ca stat suveran, prețuit de partenerii europeni și internaționali.
Faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât și la Bruxelles, unde în calitate de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene ne asumăm cu onoare responsabilitățile, este un motiv de mândrie pentru țara noastră și pentru români. Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea și înțelepciunea să aleagă calea dreaptă.
Am încredere absolută în destinul nostru național și european. Am încredere în români și în România!

La mulți ani, România!

Ministerul Afacerilor Externe a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, potrivit unui comunicat: „La 24 ianuarie 2019 aniversăm 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment istoric fundamental pentru națiunea română.

Ziua de 24 ianuarie, declarată sărbătoare națională prin Legea nr. 171/2014, marchează una dintre cele mai importante realizări ale României moderne, ce a permis o evoluție accelerată a țării pe calea dezvoltării și a modernizării.

Unirea Principatelor Române, primul moment al afirmării românilor ca națiune și al racordării sale la „spiritul european”, precum și primul pas pentru înfăptuirea statului național unitar român, a fost rezultatul eforturilor și al sacrificiilor unor generații de oameni politici și cărturari care au inclus, încă din programele pașoptiste, idealul Unirii Moldovei și Țării Românești.

Unirea de la 1859 semnifică un act de înaltă voință politică și de solidaritate națională, ce se constituie într-un îndemn către generațiile prezente și viitoare la păstrarea și cultivarea unei conștiințe a unității naționale și la dezvoltarea unei acțiuni vizionare a elitelor.

Diplomația română privește cu respect și recunoștință la făuritorii Unirii de la 1859, la cei care au acționat pentru recunoaşterea internaţională a acesteia, pentru dobândirea independenţei de stat, precum și pentru următoarele procese de făurire a statului român modern. Grație lor, România este astăzi recunoscută pentru ataşamentul său faţă de principiile dreptului internațional și pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înțelegeri, a deschiderii către dialog, a valorilor multiculturalismului, care stau la baza profilului său internațional și a acțiunii sale externe.

Parcursul susținut al națiunii române spre obținerea independenței și spre realizarea statului național unitar român modern a servit drept model pentru acţiunea politică de până în zilele noastre, care a permis României să dobândească statutul său actual, de stat consecvent și credibil în interiorul Uniunii Europene și al NATO. Astăzi, mesajul actului Unirii Principatelor Române se regăsește în dorința națională de a aparține la spațiul comunitar european și nord-atlantic.

În această zi cu semnificație deosebită pentru toți românii, să sărbătorim împreună Unirea de la 1859 și să reflectăm la principiile fondatoare ale României moderne, unitatea, solidaritatea, demnitatea și coeziunea socială.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat la Focşani, potrivit agerpres.ro„Avem o datorie istorică faţă de Moldova! România, ca ţară membră a Uniunii Europene, îşi va îndeplini această datorie. Ştiţi foarte bine că suntem ţara care milităm cel mai puternic pentru a permite Moldovei să-şi continue traseul european. Chiar şi în aceste zile, întâlnirile pe care le-am avut la Bucureşti în cadrul manifestărilor dedicate Preşedinţiei rotative mi-au permis să discut acest subiect, al evoluţiei Moldovei şi al drumului său, al parcursului său occidental, cu parteneri occidentali din Franţa, din Marea Britanie, arătând fără niciun fel de echivoc că Moldova trebuie să fie susţinută şi am convingerea că pe perioada Preşedinţiei noastre vom în măsură să facem mai multe demersuri şi eforturile să fie mai utile, mai fructuoase pentru a ajuta Moldova să-şi continue acest drum.

Suntem acelaşi popor, avem aceeaşi limbă, aceeaşi istorie, aceleaşi obiceiuri, tradiţii, avem extrem de mult în comun. (…) Mi-aş dori să avem o unire care să fie implicită (…), să avem o unire deplină, o unire politică, o unire administrativă, care să ne permită să fim, aşa cum am fost odinioară, în aceleaşi graniţe istorice în care poporul român s-a dezvoltat şi a trăit. Această doleanţă cred că este împărtăşită şi de cei mai mulţi dintre dumneavoastră, este împărtăşită şi de un procent extrem de larg din populaţia din România şi bănuiesc că şi din Republica Moldova. Sentimentele acestea solide, legăturile de sânge nu le poate distruge nimenea. Nici măcar consecinţele nefaste ale celui de-al Doilea Război Mondial nu au putut să distrugă aceste legături, care sunt atât de solide şi pentru care noi trebuie să lucrăm în continuare pentru a le menţine.”

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.